Selma Bajrami

Selma Bajrami bosanskohercegovačka je folk i pop pjevačica koja je, osim po svojoj glazbi, poznata i po specifičnim koreografijama, stilu oblačenja i temperamentu. U nekoliko je navrata imala priliku za sudjelovanje u reality programima, no odbila ih je te se zadržala na svojoj pjevačkoj karijeri. Sudjelovala je u raznim humanitarnim akcijama i nastupala na humanitarnim koncertima.

Obrazovanje

Poznato je da je osnovnu školu završila u rodnom gradu, ali nema dostupnih informacija o tome koju je srednju školu pohađala.

Privatni život

Selma Bajrami rođena je 4.7.1980. godine u naselju Mramor kod Tuzle u Bosni i Hercegovini. Njen otac je porijeklom iz Albanije, a majka iz Bosne i Hercegovine. Odrastala je u obiteljskom domu s roditeljima i sestrom sve do ratnih zbivanja od 1992. godine do 1995. godine, kada je živjela u ograničenom dijelu Tuzle koji je bio pod zaštitom UN-a. Tada je po prvi put počela pjevati po lokalnim kafićima i zarađivati novac.

Selma Bajrami iza sebe ima brak sa Zoranom Vučkovićem iz Sarajeva, s kojim se upoznala 2003. godine na odmoru u Makarskoj. Zaručili su se nakon samo šest mjeseci veze, a krajem te iste godine uslijedilo je vjenčanje. Njihov brak je završio razvodom već u veljači 2004. godine.

2011. godine upoznala je Muju Musića, svog drugog supruga. Upoznali su se na jezeru Modrac tijekom jednog njenog nastupa. Mujo i Selma vjenčali su se 22.12.2011. godine. U trenutku vjenčanja Selma je bila u drugom mjesecu trudnoće. Njen prvi sin Daris rodio se 11.7.2012. godine u Beču, gdje su se ona i suprug preselili nakon vjenčanja.

Pjevačica često naglašava je rođenje njenog sina mnogo promijenilo puno toga, kako na privatnom, tako i na poslovnom planu. Iako se brak Selme Bajrami i Muje Musića na početku činio skladnim i harmoničnim, već u listopadu 2014. godine došlo je do razvoda. Selma je kao razlog razvoda braka navela nevjeru i vrlo je otvoreno govorila o borbi za starateljstvo nad sinom.

S bivšim suprugom nije ostala u dobrim odnosima. On nije htio prihvatiti sporazumni razvod braka i tražio je puno skrbništvo nad sinom, dok je ona htjela isto to. Na kraju im je dodijeljeno zajedničko skrbništvo nad sinom, a Selma se nakon razvoda preselila u drugi stan u Beču. U nekoliko je navrata govorila kako je to za nju bilo vrlo teško životno razdoblje.

Prvi put nakon razvoda, 2017. godine spekuliralo se o njenoj vezi s Aleksandrom Dimijem, pjevačem i biznismenom koji živi i radi u Beču te bivšim dečkom pjevačice Vesne Zmijanac. Najzad Selma Bajrami i Aleksandar Dimi, priznali tu vezu, no ona nije potrajala. Mediji su kasnije pisali da je u vezi Zvjezdanom Arsenićem, sinom poznatog skakača s mostova.

Manje je poznato da je Selma uključena u Organizaciju koštane srži, a svoje matične ćelije poklonila je Odjeljenju u Beču nakon poroda. Osim toga, rado se odaziva na humanitarne akcije.

Posao

Selma Bajrami svoju glazbenu karijeru započela je pjevajući u lokalima po Bosni i Hercegovini, a već 1997. godine postala je poznatija u glazbenim krugovima. Na početku je bila članica glazbene skupine pod nazivom “If”, u kojoj je bila vokalna solistica, no nije dugo čekala da se okuša u samostalnoj karijeri po kojoj je ostala mnogo prepoznatljivija.

Njen prvi album „Kad suza ne bude“ snimljen je u Beogradu, 1998. godine. U njemu je pored solo pjesama zabilježena i suradnja s poznatim pjevačima, poput Milića Vukašinovića, Marine Tucaković, Siniše Radovića i drugih. Ubrzo nakon toga snimljen je i drugi album pod nazivom „Ljubav si ubio gade“, koji je rađen u studiju Miće Nikolića.

U produkciji Dejana Abadića objavljen je njen treći album „Revolucija“, 2001. godine. Ostao je upamćen po tome što su pjesme otpjevane na dosta drugačiji način nego one u prethodnim albumima.

S njenog četvrtog albuma „Žena s Balkana“, iz 2002. godine, pored brojnih hitova, najveću popularnost ostvarila je pjesma „Žena sirena“. Po toj pjesmi, Selma Bajrami dobila je i nadimak. Njen peti album „Kakvo tijelo Selma ima“ također je producirao Dejan Abadić, dok je šesti, „Ostrvo tuge“, nastao pod pokroviteljstvom izdavačke kuće Grand Production.

Godine 2010. objavljen je njen sedmi album „Zakon sudbine“, dok je prvi singl s novog, osmog albuma pod nazivom „Nisam ti oprostila“ premijerno izveden 2012. godine. Cijeli album je objavljen tek 2014. u okviru Hayat Production i City Recordsa.

Zbog privatnih razloga, Selma Bajrami se par godina povukla s estrade, no vratila se s nekoliko singlova. Jedan od njih, „Incidentno“, objavljen je 2017. godine i on je nastao u suradnja s Damirom Handanovićem. Godinu dana kasnije objavila je pjesmu „Rizik“.

Najveća postignuća

Najveća postignuća Selme Bajrami su njenih šest objavljenih albuma. Nastupala je diljem Europe, ali i Sjedinjenih Američkih Država. Neki od njenih hitova i danas aktualni i vrlo prepoznatljivi kod publike.

Autor: E.P.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*