Milić Vukašinović

Milić Vukašinović je srpski i bosanskohercegovački glazbenik, najpoznatiji po svome djelovanju u poznatim jugoslavenskim bendovima poput Indexa, Bijelog dugmeta i Vatrenog poljupca. Uz njegov lik i djelo vežu se i mnogi skandali te osobne tragedije.

Obrazovanje

Što se tiče njegovoga glazbenog obrazovanja, Milić je samouk u svirci na bubnjevima i gitari. Njegovo gimnazijsko obrazovanje bilo je naprasno završeno Vukašinovićevim izbacivanjem iz škole zbog fizičkog nasrtaja na ravnatelja, pa se mladi buntovnik nakon toga nastojao osposobiti za struku TV mehaničara. Ipak, naknadno je završio srednju ugostiteljsku školu u Bihaću samo kako bi mogao otvoriti vlastiti kafić.

Privatni život

Milić “Mića” Vukašinović rođen je 9.3.1950. godine u Beogradu. Navodno je bio rođen s upalnom bolešću crijeva, tzv. kolitisom, zbog čega su mu roditelji posvećivali posebnu skrb, mada nije bio jedinac, već ima jednog brata i jednu sestru.

Milić je u ranoj dobi često zajedno s obitelji mijenjao mjesta boravka zbog naravi posla njegovoga oca, koji je bio udbaški major, a kasnije i sudac u kosovskom gradu Peći.

Kad je mladi Milić imao dvanaest godina, njegova se obitelj preselila u Sarajevo, gdje je on počeo dolaziti u kontakt s lokalnim tinejdžerima zainteresiranima za glazbu, te je ubrzo i sam odlučio da želi svirati u nekom rock bendu.

Početkom sedamdesetih, prije stjecanja domaće slave, Milić Vukašinović je neko vrijeme proveo u Londonu istovarujući kamione i radeći u rokerskim barovima.

Nakon što se ostvario kao poznati glazbenik svirkom u Indexima, Bijelom dugmetu i Vatrenom poljupcu, pratio ga je glas neobuzdane rock zvijezde. Tako se godinama borio s ovisnošću o alkoholu i kokainu, a bio je na glasu i kao razulareni ženskaroš.

Godine 1978. oženio se dugogodišnjom ljubavi Verom. Njihov brak potrajao je trideset godina, nakon čega su se razveli zbog Milićevih brojnih nevjera. Bračni par je dobio kćer Maju.

Njegova druga supruga, Nina Rajković, bila je s njime u braku trinaest godina.

Vukašinović se nakon toga upustio u ljubavnu vezu s 24 godine mlađom Suzanom Vučić.
U osobnom životu, zadesile su ga mnoge obiteljske tragedije, poput gubitka brata, sestre, nećaka i vlastite kćeri Maje Avdibegović.

Milić Vukašinović danas živi i djeluje u Beogradu.

Posao

Prvi bend koji je Milić Vukašinović osnovao u dobi od svega 13 godina (točnije, godine 1963.) zvao se Plavi dijamanti. Od 1965. godine počeo se ozbiljnije baviti bubnjanjem u drugom bendu po imenu Čičci.
Godine 1970., u dobi od dvadeset godina, zaputio se u Italiju s Goranom Bregovićem i Zoranom Redžićem s kojima je svirao u sastavu po nazivu Mića, Goran i Zoran.

Godine 1974. nakratko se pridružio i popularnom bendu Indexi s kojima je snimio nekoliko pjesama. Pa ipak, iako je poprilično često mijenjao bendove, njegova je glazbena reputacija iz godine u godinu rasla.

Vrhunac njegove karijere vjerojatno je bio angažman u jednom od najvećih jugoslavenskih bendova svih vremena, u legendarnom Bijelom dugmetu. Za njih je Vukašinović bubnjeve zasvirao 1976. godine, zamijenivši dotadašnjeg bubnjara Ipeta Ivandića. S njima je već iste godine snimio album Eto! Baš hoću!, koji je treći po redu u sveukupnoj studijskoj diskografiji Bijelog dugmeta.

No, Milić Vukašinović očito nije bio čovjek koji se mogao zadovoljiti svirkom u samo jednom bendu, pa je tako, uz angažman u velikom Dugmetu, već 1977. godine paralelno osnovao i rock bend Vatreni poljubac u kojem je preuzeo ulogu vokala i gitarista. Vatreni se poljubac, iako mnogo manji od Bijelog dugmeta, danas svejedno smatra jednim od „kultnih“ rock bendova iz bivše države.

Vatreni poljubac krajem sedamdesetih je nastupio na nekoliko poznatih jugoslavenskih glazbenih festivala, poput Opatijskog festivala i Beogradskog proleća, na kojima tipično nisu nastupali rock glazbenici.

Vatreni poljubac prvotno je postojao od 1977. do 1986. godine, a bend je nastavio s djelovanjem i objavljivanjem albuma nakon rata. Poljupcu se 1985. nakratko pridružio pjevač Bijelog Dugmeta Mladen Vojičić Tifa, koji je izveo vokale na albumu 100% Rock'n'Roll.

Kao neki od njihovih najvećih hitova ostali su zapamćeni singlovi „Doktor za Rock'n'Roll“, „Tike tike tačke“, „Tvoje usne su bile moj najdraži dar“, „Muškarci ne plaču“, „Od želje da te ljubim hoću prosto da poludim“, itd.
Vatreni poljubac izdao je sljedeće studijske albume: Oh, što te volim joj (1978.), Recept za Rock'n'Roll (1979.), To je ono pravo (1980.), Bez dlake na jeziku (1980.), Živio Rock'n'Roll (1982.), Iz inata (1985.), 100% Rock'n'Roll (1986.), Sad ga lomi (1992.), Doktor za Rock'n'Roll (1996.), Sve će jednom proć’, samo neće nikad Rock'n'Roll (1999.) i Kad svira Rock'n'Roll (2003.).

Milić Vukašinović je izdao i solo albume Seksualno nemoralan tip (2001.), Ima boga (2005.), Gleda, a ne da (2006.) i Nemoj pevati (2013.).

Uz rad s Vatrenim poljupcem, Vukašinović je pisao i producirao glazbene hitove za druge velike balkanske glazbenike, često se upuštajući u narodnjačke vode. Primjerice, posebno je plodna bila njegova suradnja s pjevačicom sevdalinki Hankom Paldum.

Godine 2013. Milić Vukašinović pokušao se probiti na strano tržište nastupivši pod maskom u popularnom talent-showu X Factor, no dobio je samo dva od ukupna četiri glasa žirija. No, izgleda da njegova fascinacija televizijskim reality i talent emisijama nakon toga nije jenjala jer se pojavio i u popularnim domaćim TV emisijama toga tipa – Big Brotheru (VIP izdanje) i Farmi.

Vukašinović je i autor autobiografske knjige naslova Seksualno nemoralan tip, u kojoj bez ustezanja opisuje svoj razulareni rokerski život, konzumaciju opijata i seksualne avanture.

Najveća postignuća

Glavna autorska ostavština ovog glazbenika krije se u izdanim albumima Vatrenog poljupca, za koje je svirao najdulje i najpredanije. Pa ipak, vjerojatno je vrhunac Vukašinovićeve glazbene karijere bio pridruživanje mega-popularnom Bijelom dugmetu na njihovom trećem studijskom albumu Eto! Baš hoću!.

Što se tiče komercijalnih uspjeha, na tržištu su najbolje prošli aranžmani koje je Milić napravio za narodnu glazbenicu Hanku Paldum, jer ti su albumi dosegli tiražu od preko milijun prodanih primjeraka.
Na Euroviziji je Bosnu i Hercegovinu 1997. godine predstavljala njegova pjesma Goodbye, koju je izvela Alma Čardžić.

Na festivalu Zrenjanin 2001. osvojio je nagradu medija.

Autor: B.K.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*