Belma Lizde Kurt

Belma Lizde-Kurt popularna je bosanskohercegovačka glumica, najpoznatija po ulozi Rabije Bubić „Bube“ u popularnom televizijskom humorističnom serijalu Lud, zbunjen, normalan. Međutim, osim na televiziji, glumi i u filmovima te u kazalištu, a više puta se uspješno okušala i u ulozi kazališne redateljice.

Obrazovanje

Ova je visokoškolski obrazovana glumica završila studij glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Privatni život

Belma Lizde-Kurt rođena je 5. 3. 1971. godine u Sarajevu.

Uz to što se bavi filmskom televizijskom i kazališnom glumom, kazališnom režijom i modnim dizajnom, aktivna je i u kazališnoj edukaciji mladih.

Belma je udana za bosanskohercegovačkog glumca Aleša Kurta. S njim je dobila sina Jana Isaka i kćer Umu.

Zajedno sa suprugom pokrenula je Aparat Teatar u sklopu kojeg se prikazuju kazališne predstave za djecu i odrasle.

Posao

Neka od značajnijih glumačkih ostvarenja na televiziji  Belma Lizde-Kurt ostvarila je u serijama Crna hronika (2004.), Klopka (2006.) i Lud, zbunjen, normalan (2008. – 2011.).

Istaknutija glumačka ostvarenja na filmu postigla je u uracima Čuvari noći (2008.), Šoping (2008.) i Akumulator (2011.).

Međutim,  Belma Lizde-Kurt je najaktivnija u svijetu kazališta, u kojem je značajnije uloge ostvarila u predstavama Hasanaginica (u režiji Mustafe Nadarevića), Grafiti o vrlini (u režiji Tanje Miletić-Oručević), Leonce i Lena (u režiji Manfreda Webera), Die Verlobung von San Domingo (u režiji Manfreda Webera), Woyzek (u režiji Manfreda Webera), Babylon (u režiji Herberta Gantschachera), Macbeth (u režiji Dine Mustafića), Sve o ženama (u režiji Kaće Dorić), Košmar o Bosni (u režiji Faruka Lončarevića), Mjera za mjeru (u režiji Aleša Kurta), Revizor (u režiji Driteroa Kasapija), Trg ratnika (u režiji Dine Mustafića), Nakaze (u režiji Dine Mustafića), Bog, rat i ostalo (u režiji Aleša Kurta) i Muholovac (u režiji Aleša Kurta).

Popis institucija s kojima je surađivala u svojstvu glumice uključuje Narodno kazalište u Sarajevu, Sarajevski ratni teatar (SARTR), Internacionalni teatarski festival MESS, Kazalište mladih u Sarajevu, Kameni teatar 55, te i strana kazališta kao što su Kleist-Theater u Frankfurtu i ARBOS Gesellschaft für Musik und Theater u Klagenfurtu.

Što se tiče kazališne režije, Belma Lizde-Kurt je i tu dosta aktivna, i to pretežno kad su u pitanju predstave za dječji uzrast. Tako je režirala kazališne predstave kao što su Pinokio u nevolji (prikazano u Aparat teatru 2010.), Plumb BO-BO, ZU (prikazano u Aparat teatru i SARTR-u 2014.), Zaljubljeni vuk (prikazano u Edusu, Aparat teatru i SARTR-u 2014.), Tata lav i njegova sretna djeca (prikazano u Pozorištu mladih 2016.), BO-BO i ZU, prvi dan u vrtiću (prikazano u Aparat teatru i SARTR-u 2017.) i Komžizluk, u izvedbi klaunovske trupe Everyman (prikazano u Aparat teatru i na Festivalu ulične umjetnosti FUU 2017.).

Također, svestrana Belma bavi se i modnim dizajnom. Ne samo da je osmislila i kostime te scenografiju za svoju predstavu za najmlađi uzrast Plumb BO-BO, ZU, već je 2011. godine održala samostalnu umjetničku izložbu u galeriji Black box, a od 2012. godine je i članica udruženja kostimografa i modnih kreatora Modiko.

Svoje je kreacije predstavljala i na značajnim modnim manifestacijama i sajmovima, poput predstavljanja na Fashion.hr-u (2011.) Zagrebačkom sajmu (2012.), festivalu dizajna Assembly u Grazu (2013. i 2014.), London Fashion Weeku (2013.) i na šestoaprilskoj izložbi u Collegium artisticumu (2013.).

Najveća postignuća

Belma Lizde-Kurt dobila je mnoga priznanja za svoj rad, a među njima su: nagrada „Mravac“ za najbolju žensku ulogu (na Danima teatra mladih u Mostaru, 1999.), zajednička nagrada „Brave New World“ za predstavu Košmar o Bosni (MESS, 2001.), nagrada na Festivalu BiH drame u Zenici 2002., nagrada „Mravac“ za ulogu Marquise de Merteuil u Quartetu (na Danima teatra mladih u Mostaru, 2002.), nagrada „Glumica godine“ (BH Radio 1 2002.), nagrada „Mirna Filipan“ za najbolju glumicu (2004.), nagrada festivala Mostarska liska za najbolju žensku ulogu u predstavi Šta ćemo sad? (2005.), nagrada časopisa za dramu, teatar i odgoj TmačaArt (2005.) i nagrada Mostarskog teatarskog festivala (2008.) za glumačku suradnju s Mariom Drmaćem u predstavi Trg ratnika, nagrada za najbolju glumicu u predstavi Trg ratnika (na 24. kazališnim igrama u Jajcu), nagrada „Glumica Europe“ za predstavu Trg ratnika (na Prespa festivalu), nagrada “Mostarska liska” za predstavu Bog, Rat i ostalo (2009.), nagrada za najbolju glumicu zbog uloga u serijama Bog, Rat i ostalo te Nakaze (na 27. kazališnim igrama u Jajcu) i nagrada “Facebook Friends” za najbolju glumica Bosne i Hercegovine (2009.).

Autor: B.K.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*