Mario Drmać

Mario Drmać je poznati bosanskohercegovački glumac, redatelj i voditelj. Iako je rođen u Mostaru, svoju karijeru izgradio je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Zaposlen je kao glumac u Pozorištu mladih Sarajevo, te kao viši asistent na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Njegov rad obilježen je brojnim predstavama, filmovima, televizijskim emisijama i serijama.

Obrazovanje

Mario Drmać upisao je 1984. godine osnovnu školu u svom rodnom gradu, Mostaru. Tijekom osnovne škole (od 1984. godine do 1992. godine) bio je član amaterskih kazališta, točnije Mostarskog teatra mladih i Šašavog teatra.

Daljnje opće obrazovanje stekao je u Drugoj gimnaziji, koju je upisao 1992. godine, a završio 1996. godine. Godinu dana kasnije, upisao je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje se opredijelio se Odsjek glume i tako se našao u klasi poznatog bosanskohercegovačkog glumca i profesora Admira Glamočaka.

Na trećoj godini fakulteta dogodio se njegov prvi profesionalni glumački angažman. S obzirom na to da je tijekom studentskih dana ostvario značajne uloge, a nakon toga diplomirao predstavom „Demoni“ i „Ludilo u dvoje“, njegov trud se isplatio i zaposlen je kao viši asistent na Akademiji Scenskih umjetnosti na kolegiju Lutkarstvo.

Privatni život

Mario Drmać rođen je u Mostaru 1977. godine, gdje živio sve do odlaska na studij u Sarajevo. Njegovi prvi interesi za svijet glume potječu upravo iz njegovog najranijeg djetinjstva. Kako je majka Maria Drmaća radila kao kostimografkinja i krojačica u Lutkarskom kazalištu Mostar, on je često posjećivao to kazalište i učio od brojnih glumaca. Tada se i javila njegova ljubav prema glumi.

Mario je dosta dobro uspio sačuvati svoju privatnost pa se o njegovom privatnom životu ne zna mnogo. Zna se da se 2016. godine oženio dugogodišnjom djevojkom, trinaest godina mlađom Alisom Čajić. Alisa i Mario upoznali su se na jednoj predstavi u kojoj je ona glumila i koju je on režirao. O svom braku glumac Mario Drmać govorio je svega nekoliko puta i to sve svelo na zaključak da mu je brak učinio život ljepšim i ispunjenijim.

Posao

Mario Drmać zaposlen je kao glumac u Pozorištu mladih u Sarajevu te kao viši asistent na Akademiji scenskih umjetnosti. U razdoblju od 11.9.2015. godine do 16.3.2016. godine obnašao je dužnost v.d. direktora sarajevskog Pozorišta mladih.

Jedno vrijeme je honorarno radio u Lutkarskom kazalištu Mostar u kojemu je u većini predstava igrao ključne uloge. Neke od poznatih predstava u kojima je igrao su „Tko umije njemu dvije“, „Grajko i Čupavko“, „Patkica Blatkica“ i „Božićna priča“.

Po završetku studija igrao je u sarajevskim predstavama „Shopping and fucking“, „Trainspotting“, „Košmar o Bosni“, „Nema dima bez vatre“, „Carev Vodonoša i car Bumbar“, „Trg ratnika“, „Skapin“, „Stvar je u obliku“ i drugima.

U sarajevskom kazalištu Kamerni teatar 55 Mario Drmać je igrao ulogu u predstavi „Oluja“, koju je režirao Faruk Lončarević. S predstavama „Hamlet“, „Mjera za mjeru“, „Legenda o Ali Paši“, „Dugo putovanje u noć“ predstavio se u Narodnom pozorištu u Sarajevu i u Teatru komedije „Rajvosa“, a sudjelovao je i u predstavama „Moja žena se zove Zlatko“, „Bosanska podvala“ i „Luda kuća“. Predstavu „Zlatorun“ izveo je u Centru za kulturu Jelić.

Ostvario je zapažene rezultate i kada su u pitanju televizijske emisije i serije, osobito serije i emisije zabavnog i edukativnog karaktera za djecu. Radio je na dječjim emisijama „Idemo dalje“, „Želim želju“ i „Hugo“ te serijama za djecu „Lutkokaz“, „Šta ste danas uradili“, „Frenderi“ „ZIZ“ i „Hranoljupci“.

Kada je riječ o televizijskim emisijama bio je angažiran i u emisiji „Glumci su stigli“ te u serijama „Crna Hronika“, „Viza za budućnost“, „Lud zbunjen normalan“, „Krv nije voda“ i „Foliranti“.

Osim glumačkog angažmana u TV serijama i emisijama za djecu i odrasle, Mario Drmać bio je angažiran i u filmovima različitih žanrova. Ostvario je uloge u filmovima „Remake“, „Go West“, „Ritam Života“, „Slunjska brad, život ili smrt“ i „Nafaka“, redatelja Jasmina Durakovića.

Najveća postignuća

Mario Drmać je za svoj radio dobio veliki broj priznanja i nagrada.  Nagradu „Hrabri mladi svijet“ dobio je u sklopu Mess festivala 2001. godine za ulogu u predstavi „Košmar o Bosni“. Iste je godine proglašen kao „SIMPA ličnost“ od strane slušatelja Radija M i čitatelja Jutarnjih novina. Zatim mu je dodijeljena „Mostarska Liska 2004“, nagrada za najboljeg mladog glumca.

Dobio je i nagradu za najboljeg mladog glumca na Festivalu u Zenici 2006. godine, nagradu za najboljeg glumca „Del Mar“ festivala u Španjolskoj te nagradu za najboljeg glumca Mrvac Festivala u Mostaru za ulogu u predstavi koju je režirao Dino Mustafić.

2009. godine je opet nagrađen „Mostarskom liskom“, a iste je godine dobio i Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu Argant u predstavi „Skapino“ na 28. kazališnim igrama u Jajcu.

2010. je na bugojanskim susretima proglašen najboljim glumcem za ulogu lutkara u predstavi Mačak u čizmama.

Na Međunarodnom festivalu komedije Mostarska liska 2011. godine proglašen je glumcem večeri.

2013. godine je u Beogradu dobio specijalnu nagradu za najboljeg glumca dječjeg festivala „Pozorište Zvezdarište“.

Autor: E.P.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*