Dino Merlin

Dino Merlin, pravim imenom Edin Dervišhalidović, bosanskohercegovački je pjevač i kantautor i jedna od najpopularnijih glazbenih zvijezda u regiji. Autor je teksta za prvu službenu himnu Bosne i Hercegovine “Jedna si jedina” koja je službeno usvojena 25.11.1995. godine, ali je kasnije zamijenjena himnom “Intermezzo”. Tijekom dosadašnje karijere je nastupao s umjetnicima s međunarodne scene kao što su Cat Stevens, Mustafa Sandal i drugi.

Obrazovanje

Završio je bravarski zanat.

Privatni život

Rođen je 12.09.1962. godine u Sarajevu, u siromašnoj obitelji. Otac ih je napustio dok je on još uvijek bio dijete. Njegovoj majci se nije sviđala ideja da joj se sin bavi pjevanjem i sve do kraja života se nadala da će se on konačno početi baviti nekim ozbiljnijim poslom. Njegovi uzori su bili Zdravko Čolić i Goran Bregović.

Dino se oženio kada je imao 21 godinu. U to vrijeme je radio u jednoj tvornici i plaća mu je trajala do 20. u mjesecu, a preostalih deset dana su, kaže, preživljavali zahvaljujući kućnim čarolijama njegove supruge. Sa suprugom Amelom ima dvoje djece, kćer Naidu i sina Hamzu. Ljubavna priča Dine i Amele nije imala sretan početak jer je ona bila iz bogate obitelji i njezini roditelji se nisu slagali s odlukom da baš Dino bude njezin životni partner. S 20 godina se tajnu udala i prešla živjeti kod Dine i njegove majke. Roditelji je nakon toga nisu htjeli vidjeti šest mjeseci, ali su na kraju ipak popustili.

Unatoč uspjehu koji je doživljavao na glazbenom planu, u jednom razdoblju života je završio na psihijatrijskom liječenju u Njemačkoj i tada je nastala pjesma “Ja potpuno trijezan umirem”.

Posao

Dino Merlin svoju glazbenu karijeru započinje krajem sedamdesetih godina kada s Mensurom Lutkicom osniva bend “Dino”. Prvi put su nastupili u jednoj sarajevskoj kavani i izveli su pjesmu “Kad bih bio bijelo dugme”, ali publika nije imala dobre reakcije na njihov nastup pa se Merlin odlučio ostaviti mikrofona i gitare.

Nekoliko godina kasnije se opet vraća glazbi kao idejni vođa, tekstopisac, kompozitor i pjevač pop-rock sastava “Merlin”, kojeg je osnovao 1983. godine. Osim njega, sastav su činili i Mensur Lutkica, Enver Milišić-Mili, Džafer Saračević-Džaf i Amir Bjelanović-Tula. Prvi put su nastupili na festivalu “Nove nade, nove snage” 1984. godine, a godinu dana kasnije su snimili svoj prvi album – “Kokuzna vremena”.

1986. godine su objavili album “Teško meni s tobom, a još teže bez tebe”. Ova godina je bila iznimno uspješna za bend, a njihove pjesme “Nek’ padaju ćuskije” i “Lažu me” su postale veliki hitovi. Te su godine napunili dvoranu Zetra, a kasnije su uslijedili albumi “Merlin” 1987., “Nešto lijepo treba da se desi” 1989. i “Peta strana svijeta” 1990. godine, koji je ujedno bio i njihov zadnji album. Početkom rata u Bosni i Hercegovini poginuli su tadašnji članovi benda Mustafa Nurak-Bug i Aleksandar Aćimović.

Dino je kasnije započeo samostalnu karijeru pod umjetničkim imenom Dino Merlin i njegova glazba je dobila nešto drugačiji zvuk. Ostao je vjeran pop zvuku, ali je u svoje pjesme unosio elemente etno, orijentalne i elektronske glazbe. 1993. godine je objavio prvi samostalni album pod nazivom “Moja bogda sna”, a zatim i “Fotografija” 1995. godine. Od prvog pa do njegovog posljednjeg albuma su nastali brojni hitovi koji su ga učinili jednim od najpoznatijih glazbenika u regiji.

2000. godine je objavio album “Sredinom”, koji je bio jedan od najprodavanijih albuma na području jugoistočne Europe u posljednjih deset godina. Veliki uspjeh su doživjeli i albumi “Burek” (2004.) i “Ispočetka” (2008.) i “Hotel Nacional” (2014.)

Snimio je i brojne kompilacijske i live albume te surađivao s velikim imenima regionalne i svjetske scene. U njegovom glazbenom opusu se nalazi više od 150 pjesama, a osim za sebe, pisao je i za druge izvođače. Napisao je pjesme “Sreća” i “U znaku djevice” za grupu Harija Varešanovića Hari Mata Hari, pjesmu “Kao moja mati” za Zdravka Čolića, za Eminu Jahović je napisao pjesmu “Tačka”, a otpjevali su i duetsku pjesmu “Med”. Pisao je pjesme i za Ivanu Banfić, Lepu Brenu i Vesnu Zmijanac s kojom je otpjevao pjesmu “Kad zamirišu jorgovani”.

Napisao je i pjesmu “Sva bol svijeta” s kojom je Fazla predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Euroviziji, a kasnije je i sam nastupao na tom natjecanju – prvi put 1999. godine i Izraelu kada je u duetu s Beatrice Poulot nastupio s autorskom pjesmom “Putnici” i osvojio sedmo mjesto, zatim 2011. u Njemačkoj gdje je s autorskom pjesmom “Love In Rewind” osvojio šesto mjesto.

Televizija Al Jazeera Balkans je 2017. godine snimila dokumentarni film “Sredinom”, koji prikazuje život i rad Dine Merlina. Redatelj Emir Zumbul Kapetanović je kroz priču sarajevskog glazbenika publici predstavio svjedočanstvo o burnom životu na području Balkana, koji osim rata i uništavanja, može iznjedriti i ljubav i glazbu koja spaja ljude.

Najveća postignuća

Dino Merlin je dobitnik nekoliko nagrada s područja glazbe, kulturnog stvaralaštva i humanitarnog rada. Dobitnik je nagrada “Davorin”, “Porin”, “Hrvatski radijski festival”.

2013. godine mu je dodijeljena međunarodna nagrada “Priznanje za humanost”, a 2017. godine je dobio Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva u oblasti kulture i umjetnosti.

Četiri puta je napunio stadion Koševo u Sarajevu i pet puta Kombank Arenu u Beogradu, a njegov album “Hotel Nacional” iz 2014. godine se našao među top 10 najprodavanijih world albuma svijeta na Billboard World Albums listi.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*