Hari Mata Hari

Hajrudin Varešanović, poznatiji kao Hari Varešanović ili Hari Mata Hari jedan je od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pop pjevača. Frontmen je grupe Hari Mata Hari koju je osnovao 1985. godine. Neke od njegovih najpoznatijih pjesama su “Baš ti lijepo stoje suze”, “Azra”, “Strah me da te volim”, “Kao domine”, “Ja nemam snage da te ne volim” te “Prsten i zlatni lanac”.

Obrazovanje

Hari Varešanović je osnovnu školu završio u Sarajevu, a još tada se počeo baviti glazbom koja mu je kasnije uvijek bila ispred formalnog obrazovanja. Zbog toga nije ni pokazivao neke izvrsne rezultate u školi. Nakon što je završio osnovnu školu, upisao je i uspješno završio Elektrotehničku školu u Sarajevu.

Tijekom cijelog njegovog školovanja interes za glazbom nije prestajao, ali Hari je obrazovanje nastavio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a nešto kratko i na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu. Kako su njegovi glazbeni apetiti sve više rasli, Hari ih više nije mogao uklopiti u studiranje pa je bio prinuđen odustati od fakulteta nakon treće godine studija.

Privatni život

Hari Varešanović rođen je 16.1.1961. godine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Odrastao je u poznatom sarajevskom naselju Vratnik, s ocem Reufikom koji je bio mehaničar, majkom Zlatom koja je radila kao blagajnica i osamnaest mjeseci starijom sestrom Sabinom. Pjevač je u nekoliko navrata ispričao kako je bio vrlo nestašno, ali dobro dijete.

Njegov dar za glazbu došao je do izražaja još tijekom njegovog ranog djetinjstva, a vjerojatno ga je naslijedio od djeda Mehmeda Varešanovića koji je poznati sarajevski pjevač tradicionalne bosanskohercegovačke glazbe. Iako mu je djed svirao violinu, Hari se sa šest godina ipak odlučio svirati gitaru.

Još dok je pohađao osnovnu školu, bavio se glazbom i uspijevao od nje zaraditi novac, a paralelno je trenirao i nogomet. Kako je odrastao u obitelji koja je bila vrlo bliska glazbenim krugovima, prvenstveno zbog njegovog djeda, Hari Varešanović je oduvijek imao punu potporu obitelji za bavljenje glazbom. Odrastao je s današnjim velikim zvijezdama poput Zdravka Čolića, Dine Merlina, Emira Kusturice i Gorana Bregovića.

Kada je riječ o njegovom ljubavnom životu, Hari je uvijek bio okružen pripadnicama ljepšeg spola i bio je na glasu kao veliki zavodnik, pa su mediji često pisali njegovim avanturama. S devetnaest godina upoznao je Aidu, svoju buduću suprugu. Nakon dugogodišnje veze vjenčali su se 15.10.1983. godine u krugu najbliže obitelji i prijatelja. Već 1985. godine rodila im se prva kći Nađa, a sam pjevač je izjavio da tada još i nije bio spreman za očinstvo. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini živjeli su u Kranjskoj Gori u Sloveniji, a ondje im se 1994. godine rodio sin Damir.

Prije toga je 1992. godine dobio izvanbračnog sina Maka. Njegovo često odsustvo od kuće zbog posla, nezrelost te rođenje izvanbračnog sina najverojatnije su utjecali su na to da se razvede od svoje prve supruge Aide s kojom je ipak ostao u dobrim odnosima.

Svoju drugu suprugu, Jasminku Ištuk, inače Osječanku, Hari je upoznao preko zajedničkih prijatelja 1994. godine na jednom od svojih nastupa. Ubrzo nakon toga su postali par, a njihova veza je trajala sve do 2010. godine, kada su odlučili stupiti u brak. Brak su sklopili u Osijeku, a zatim su imali i vjerski obred u Sarajevu. Više je puta isticao kako je sretan u braku s Jasminom, a svoj privatni život želi zadržati što dalje od očiju javnosti.

Posao

Hari Varešanović se glazbom počeo baviti jako rano. Dok je još išao u osnovnu školu, upravnik vratničkog Doma kulture potpomagao je njegovo bavljenje glazbom pa je tako već sa sedam godina imao nastupe. Vrlo brzo je oformio i svoj prvi bend “Omir”, a kasnije je bio dio grupe “Sedam šuma”. Prva pjesma koju je snimio bila je numera pod nazivom “Zašto da ne uzmem nju”.

Sa šesnaest godina je osvojio drugo mjesto na banjalučkom festivalu “Prvom aplauz”, a kao sedamnaestogodišnjak je osnovao novu grupu “Zov” s kojom je postigao uspjeh hit pjesmom “Poletjela golubica”.

1982. godine priključio se poznatoj grupi “Ambasadori”, iz koje su potekli i Jasna Gospić i Zdravko Čolić. Može se reći kako je zapravo od tada počela njegova ozbiljnija glazbena karijera. Krenuo je i na prve turneje te postao poznat izvan rodnog grada, pa čak i Bosne i Hercegovine. Nakon što je stekao vrlo vrijedno iskustvo u “Ambasadorima”, nastavio je jedno vrijeme sa samostalnom karijerom iz koje su nastali albumi “Zadnja rupa na svirali” iz 1982. godine i “Skini haljinu” iz 1985. godine.

Jedna od prekretnica u njegovoj karijeri bilo je i poznanstvo s članovima grupe “Baobab”, Edom Mulalhalilovićem, Pjerom Žalicom, Izom Kolečićem i Zoranom Kesićem. Hari Varešanović ih je upoznao u Domu mladih u Sarajevu tijekom jednog od nastupa te im predložio suradnju. Ta suradnja je rezultirala osnivanjem novog glazbenog benda, a na prijedlog dizajnera Davora Papića nazvan je Hari Mata Hari.

Hari Varešanović je s grupom Hari Mata Hari vrlo brzo nakon osnutka postigao ogroman uspjeh. 1985. godine objavili su album “U tvojoj kosi”, a 1986. godine i album “Ne bi te odbranila ni cijela Jugoslavija”. Tih godina je njihova popularnost sve više rasla, a već 1988. godine izašao je album “Ja te volim najviše na svijetu”, s kojim su ostvarili značajan uspjeh pa je uslijedila ogromna turneja diljem teritorija bivše Jugoslavije.

Kasnije su uslijedili albumi “Volio bih da te ne volim” iz 1989. godine te “Strah me da te volim” iz 1990. godine, koji su dostigli rekordnu tiražu, a naredni albumi “Rođena si samo za mene” iz 1992. godine i “Ostaj mi zbogom ljubavi” iz 1994. godine bili su samo potvrda uspjeha i popularnosti. Na tada prestižnom glazbenom festivalu Mesam, grupa Hari Mata Hari je 1989., 1990. i 1991. godine proglašavana najboljom jugoslavenskom pop grupom, a Hari je osvojio i nagradu Oskar popularnosti te nagrade za pjesmu godine.

Hari je 1993. godine u Skandinaviji započeo svoju kompozitorsku i producentsku karijeru. U tom je razdoblju za švedske i finske glazbenike napravio desetak uspješnih albuma.

U izbjeglištvu je 1994. godine objavio ploču “Ostaj mi zbogom ljubavi”, a nakon toga je uslijedila četverogodišnja diskografska pauza. 1998. godine ponovno okuplja grupu, kojoj su se tada pridužili Miki Bodlović, Karlo Martinović, Emir Mehić i Adi Mulilhalović. Povratak su obilježili albumom pod nazivom “Ja nemam snage da te ne volim”. Nakon toga je uslijedilo nekoliko većih koncerata, održanih u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

1998. godine je snimio duet “Crni snijeg” s Hankom Paldum.

Nekoliko godina kasnije je snimio duetsku pjesmu “Navodno”, s hrvatskom pjevačicom Ivanom Banfić, a na Splitskom festivalu je nastupio s Kemalom Montenom, s kojim je otpjevao pjesmu “Zakon jačega”. U međuvremenu su objavljeni albumi “Baš ti lijepo stoje suze”(2001. godine) i “Zakon jačega” (2004. godine),

9.2.2006. godine javni RTV servis BiH je potvrdio da će grupa Hari Mata Hari predstavljati zemlju na Eurosongu. Tekst za pjesmu “Lejla”, s kojom je Hari Mata Hari osvojio treće mjesto, napisali su Dejan Ivanović i Fahrudin Pecikoza, dok je za glazbu bio zadužen Željko Joksimović.

Hari je 2009. godine objavio album “Sreća”, na kojem su gostovali Eldin Huseinbegović, Nina Badrić i Arsen Dedić. Iste godine je održao nekoliko uspješnih koncerata u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani i Sarajevu, gdje se na Koševu okupilo oko 50.000 njegovih obožavatelja.

2016. godine je objavio album naziva “Ćilim”, kojim je postigao veliki uspjeh kod mlađe publike. S albuma se posebno izdvojila pjesma “Staromodan tip”, a Hari je snimio i duete sa srpskom pjevačicom Jelenom Tomašević (pjesma “Nema ljubavi”) i s makedonskom pjevačicom Elenom Risteskom (pjesma “Još me plašiš”). Album je promovirao na koncertima po Europi, Australiji i Americi, a tada je i po prvi put nastupio na Novom Zelandu.

Najveća dostignuća

Hari Varešanović iza sebe ima iznimno uspješnu karijeru, a za svoj je rad dobio i nekoliko priznanja i nagrada.  Njegova najveća postignuća su objavljeni albumi te brojni koncerti koje je održao po Europi i svijetu.

Kao jedno od njegovih najvećih postignuća svakako valja spomenuti plasman na Eurosongu 2006. godine u Ateni, kada je Hari osvojio treće mjesto s pjesmom Lejla.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*