Mirvad Kurić

Mirvad Kurić je bosanskohercegovački kazališni, televizijski i filmski glumac, prvak Drame Narodnog kazališta Sarajevo te pripadnik političke stranke SBB (Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine). 2015. godine postaje ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo. Prije svoje političke karijere Kurić je javnosti postao poznat glumeći u mnogim serijama, predstavama i filmovima. Poznat je po ulogama u ”Viza za budućnost”, ”Lud, zbunjen, normalan”, ”Kriza” , ali i brojnim drugim dramskim, filmskim i televizijskim komadima.

Obrazovanje

Mirvad je završio osnovnu glazbenu školu (instrument harmonika), zatim upisuje Srednju vojnu glazbenu školu koju završava u Beogradu i Sarajevu. 1989. godine odlazi u Prištinu na službu u JNA i tamo 1990. godine upisuje Vojnu glazbenu akademiju na kojoj je završio dvije godine. 1992. godine odlučio je upisati glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Prištini i tamo je diplomirao.

Privatni život

Mirvad Kurić rođen je u Tuzli 1972. godine, ali nedugo nakon njegovog rođenja roditelji mu se sele u Sarajevo. Kroz svoje osnovnoškolske i srednjoškolske dane pokazivao je veliku strast prema glazbi pa se sukladno tome i obrazovao. Međutim, gluma ga je privukla u njegovim studentskim danima kada je s prijateljem otišao na prijemni ispit na fakultet dramskih umjetnosti i bio primljen. On je upisao dramsku umjetnost, no njegov prijatelj nije uspio biti pa mu u šali zna reći da mu je zauzeo mjesto.

Nakon što je shvatio da se ne može baviti glazbom i glumom, odlučio je izgraditi karijeru kao glumac. Da bi gluma mogla biti unosan posao, prvi put je shvatio kada je na kraju prve godine glumačke akademije zaradio svoj prvi novac glumeći po trgovima, restoranima, kafićima, moru i hotelima. Priznaje kako je kao student u Prištini nailazio na dosta neugodnosti u profesionalnom i privatnom životu radi svojega imena i radi ratne atmosfere koja je tih godina prevladavala.

Mirvad Kurić je u braku sa suprugom Zlatom s kojom ima i kćer Aju, a Zlata ima i sina Aldena. Iako Alden nije njegov biološki sin, njih dvojica imaju kvalitetan odnos, a Kurića najviše usrećuje što Alden jako brine o svojoj sestri Aji.

Mirvad je suprugu Zlatu upoznao kada je bio na moru s prijateljima, no tada nije ni pomišljao da bi se između njih moglo nešto dogoditi. Tek nekoliko godina kasnije, njihovi se putevi ponovo isprepliću i sreću se u frizerskom salonu gdje započinju razgovor. Zlata, budući da je redovito posjećivala kazališta, je unaprijed znala dosta o Mirvadu i smatrala ga je najboljim glumcem svih predstava koje je gledala.

Kada se odlučio početi baviti politikom, supruga ga je podržala u potpunosti jer su voljeli i prije toga voditi razgovore o tome što bi u društvu trebalo promijeniti i kako. Podršku supruge i cijele obitelji smatra veoma bitnom, a u slobodno vrijeme nastoji obitelj voditi na izlete i osigurati im pregršt zabave i smijeha.

U privatnom životu poznat je pod nadimkom ”Rile”, sukladno nadimku koji je dobio glumeći u seriji ”Viza za budućnost.” Iako njegova supruga ne odobrava ovaj nadimak, Kurić ga nosi s ponosom i drago mu je da je po njemu upamćen.

Posao

Mirvadova profesionalna glumačka karijera započinje nakon završetka studija. I tijekom studija je glumio u dosta predstava, no one su mu više služile kao izvor zarade za svakodnevni život, nego kao platforma pomoću koje će ”izgraditi” svoje ime.

Po povratku iz Prištine u Sarajevo dodijeljena mu je uloga u predstavi ”Shopping and Fucking” na Akademiji scenskih umjetnosti. Redateljica predstave bila je Tanja Miletić-Oručević.

2002. godine predstavlja odskočnu dasku za Kurićevu karijeru. Te godine s emitiranjem počinje poznata humoristična serija ”Viza za budućnost” u kojoj su glumili i Admir Glamočak, Nada Đurevska, Jasna Diklić, Enis Bešlagić te drugi poznati bosanskohercegovački glumci. Serija je ostvarila veliku popularnost, a Mirvad, koji je utjelovio lik imena Rile Polovina, i  privatnom životu ostaje upamćen pod tim nadimkom. Sveukupno je snimljeno 206 epizoda ove serije, a posljednja epizoda prikazana je 2008. godine. Zahvaljujući uspjehu koji je serija ostvarila, Mirvad Kurić je s lakoćom dobivao uloge u brojnim projektima, kako kazališnim tako i televizijskim te filmskim.

2002. godine glumio je u filmu ”Oltre il confine”, a 2003. godine u filmu ”Remake”.

2004. godine s prikazivanjem počinje kriminalistička serija ”Crna kronika” u kojoj je se u 200 epizoda publici predstavio ulogom Arif Kovačevića.

2006. godina također je uspješna za Mirvada. S emitiranjem je počela serija ”Tata i zetovi” i prikazan je film ”Nafaka”.

2008. godine na televizijske ekrane stiže humoristična serija ”Lud, zbunjen, normalan” koja također ostavlja značajan utisak na Kurićevu karijeru. U 95 epizoda je utjelovio lik odvjetnika Mariofila i ta mu je uloga, uz onu u Vizi za budućnost, zasigurno donijela najviše uspjeha.

2009. godine Fahrudin Radončić osniva političku stranku SBB, a nedugo zatim Mirvad joj se pridružuje i započinje svoju političku karijeru.

2010. godine glumio je u filmovima ”On the Path”, ”Jasmina” i ”Yearning for Karim”. Nakon nekoliko snimljenih filmova, Kurić svoje glumačko umijeće ponovo dokazuje u serijama ”Foliranti” i ”Kriza”.

2015. godina bila je godina koja mu je donijela nova iskustva. Uz dva filma u kojima je glumio, ”Sabina K.” i ”Our Everyday Life”, iste te godine je postao ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo. Po isteku njegovog prvog mandata, ostvario je novi.

2016. godine je glumio u seriji ”Dobrodošli u Orient Express”, 2017. u filmu ”Mrtve ribe”, a 2018. u kratkoj drami ”Clean”.

Uz brojne televizijske emisije i filmove, Mirvad je glumio i u mnogo kazališnih predstava. ”Rodoljupci”, ”Legenda o Ali-paši” i ”Ožalošćena porodica” samo su neke od njih. Uz Izudina Bajrovića i Aleksandra Seksana, Mirvad Kurić postao je jedan od prvaka Drame u Narodnom kazalištu u Sarajevu.

Najveća postignuća

Karijera Mirvada Kurića ispunjena je brojnim ulogama u filmovima, televizijskim serijama i kazališnim predstavama.

Početkom emitiranja serije ”Viza za budućnost” Mirvadova je karijera usmjerena prema uspjehu, a lik Rileta je obilježio njegov profesionalni i privatni život. Druga uloga koja je obilježila karijeru ovog glumca je uloga Mariofila u seriji ”Lud, zbunjen, normalan.”

Autor: J.S.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*