Gordana Boban

Gordana Boban poznata je bosanskohercegovačka kazališna i filmska umjetnica. Još je u ranom djetinjstvu postala članicom Kulturno-umjetničkog društva „Radnik“ u Livnu. Njeni glumački počeci vežu se uz 1982. godinu i ulogu u „Sretnom princu“, Oscara Wilda. Glumila je i u predstavama „Sretna priča” i „Kosarin vijenac”. Značajne uloge ostvarila je u dramskim predstavama „Tetovirano pozorište”, „Mjesečeva predstava” i „Ženski turbofolk” te u filmovima „Gori vatra”, „Nafaka” i seriji „Lud, zbunjen, normalan”.

Obrazovanje

Dok je bila dijete, Gordana nije ni pomišljala da će njen životni poziv biti gluma. Njome se sasvim slučajno počela baviti u mladenačkoj dobi. Za kazalište kaže da je njena prva ljubav i da kad osjetiš ljubav prema nečemu, jednostavno se trebaš prepustiti i pustiti da te osjećaj vodi svojim putem. Tako je ona upisala Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Diplomirala je u klasi profesora Bore Stjepanovića, a nakon toga su joj se otvorila brojna vrata za daljnji razvoj glumačke karijere. Po završetku Akademije postala je članicom glumačkog ansambla Kamernog teatra 55 u Sarajevu.

Privatni život

Gordana Boban rođena je 13. rujna 1967. godine u Livnu. U mnogim intervjuima isticala je kako bi svoje djetinjstvo poželjela svakom djetetu na ovom svijetu. Nikad joj nije falilo ljubavi, pažnje, podrške i razumijevanja od strane roditelja, a njena sestra, brat i ona imali su predivno djetinjstvo. Nakon preseljenja u Sarajevo, često bi se prisjećala predivnih zalazaka sunca iz svog rodnog Livna i kako je sve bilo mirno i spokojno uz čist i svjež zrak.

Tijekom cijele njene karijere nije joj manjkalo podrške, a najveću podršku pružali su joj suprug Mirsad Herović i njihov sin na kojeg je Gordana neizmjerno ponosna. Učeći na primjeru svojih roditelja, svojem sinu je prije svega pravi prijatelj i među nema tajni ili tabu tema pa se on uvijek može obratiti majci za savjet. Često ističe da joj je obitelj na prvom mjestu i da joj je to glavni pokretač svega

Posao

Već je ranije spomenuto Kulturno-umjetničko društvo „Radnik“ u kojem je Gordana Boban počela svoju karijeru u Amaterskom kazalištu Livno. Kazališne daske koje život znače njeno su najdraže radno mjesto. Gordana je ostvarila uloge u nekoliko predstava, filmova i serija.

„Mjesečeva predstava“, „San ljetne noći“, „Biće, biće“, U Zvorniku ja sam ostavio srce svoje“, „Priviđenja iz srebrnog vijeka“, „Mliječni put“, „Gori vatra“, „Nafaka“, „Otvori prozor“, samo su neka od mnogih kazališnih, filmskih i televizijskih uspješnica koje su ovu vrsnu glumicu učinile poznatom.

Gordana Boban ističe kako joj je kazalište najdraže jer ondje dolazi u doticaj sa publikom. Kao i mnoge druge njene kolege, nada se da će kazalište preživjeti loše razdoblje koje ga je zadesilo zbog trenutnog stanja u društvu.

Najveću popularnost stekla je ulogom tajnice Ivane u poznatoj seriji „Lud, zbunjen, normalan” gdje je glumila s poznatim glumcima poput Mustafe Nadarevića, Senada Bašića i Moamera Kasumovića. Međutim, zbog moralnih načela prestala je glumiti u toj internacionalno poznatoj seriji. Naime, sporna je bila 55. epizoda u kojoj je Dino (Milan Pavlović) neuzvraćenu ljubav pokušao riješiti „drogom za silovanje“.

Gordani je ponajviše zasmetalo to što se termin silovanje koristio u obiteljskoj seriji koja se prikazivala u vrijeme kad su to i djeca mogla vidjeti. Mnogi mediji su tada krivo prenijeli njemu izjavu, tako je jedan portal na svojim službenim stranicama pokušao privući pažnju time što su napisali kako je ona bila silovana, što nije točno.

Najveća postignuća

Gordana Boban je za svoj rad dobila brojne nagrade i priznanja. Neke od njih su Nagrada za najbolju glumicu na jubilarnom 35. susretu kazališta u Brčkom za ulogu Delfe u predstavi „Ravna ploča“. Žiri su sačinjavali poznati glumci Senad Bašić, Ivo Gregurević i Danica Maksimović.

Treba spomenuti i nagradu za predstavu „Sjećaš li se Dolli Bel“ u režiji Kokana Mladenovića, kojoj su stručni žiri, publika i novinarski žiri dodijelili Nagradu za najbolju predstavu na 18. Festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici te Specijalnu nagradu za kolektivnu glumačku igru u čijoj je postavi ova vrsna umjetnica.

Autor: M.M

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*