Admir Glamočak

Admir Glamočak poznati je bosanskohercegovački glumac i redatelj. Redoviti je profesor glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Na istoj Akademiji bio je među prvim studentima glume. Glamočakov angažman u različitim kazališnim predstavama, ali i u televizijskim serijama i filmovima, uglavnom je naišao na pozitivne kritike i ostvario je zapažene rezultate. Iako je odigrao brojne kazališne uloge i može se pohvaliti dugogodišnjom prestižnom glumačkom karijerom u Bosni i Hercegovini, na Balkanu i šire, nikada nije bio član niti jednog kazališta.

Obrazovanje

Admir Glamočak je osnovnu školu završio u rodnom Sarajevu, a nakon toga je upisao sarajevsku Prvu gimnaziju koja se nalazila nedaleko od njegovog obiteljskog stana.

Godine 1980. osnovana je Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu, a Admir Glamočak bio je student prve generacije upisane na Odsjek za glumu. Diplomirao je akademske godine 1984./1985. u klasi profesora Bore Stjepanovića.

Ostao je na Akademiji scenskih umjetnosti u zvanju asistenta te je vremenom stekao zvanje izvanrednog, a zatim i redovnog profesora. Osim toga, Admir Glamočak je jedno razdoblje (točnije od 1992. do 1995. godine) bio imenovan dekanom Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Privatni život

Admir Glamočak rođen je 23.6.1962. godine u Sarajevu. Svoj privatni život dosta je dobro zadržao van dosega medija. Ipak, zna se da je odrastao u obiteljskom stanu u centru grada Sarajeva. Nedaleko od tog stana nalazila su se tri dobro poznata sarajevska kazališta; Narodno pozorište, Pozorište mladih i Kamerni teatar 55, što je dosta utjecalo na njegovo oblikovanje i karijeru koja je uslijedila.

Bio je u braku s Amilom Glamočak, bosanskohercegovačkom glazbenicom i pjevačicom. Admir i Amira dobili su sina Adija, ali njihov brak nije opstao. U javnosti nikada nisu potvrđeni pouzdani razlozi razvoda braka, budući da se niti jedno od bivših supružnika nije oglašavalo tim povodom.

Admir ističe kako je veliki domoljub i kako ga mnogo toga veže za rodni grad Sarajevo. Iako je dosta putovao, izjavio je da niti jedan grad ne bi mijenjao za djelić njegove zemlje.

Posao

Tijekom njegovog studija na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu nastao je projekt „Audicija“. Na projektu su pored Admira sudjelovale i njegove kolege i profesori. Da se trud i rad kroz cijelu drugu godinu studija isplatio, svjedoči i činjenica da je kazališna predstava „Audicija“ nakon izvođenja na otvorenoj sceni „Obala“ u Sarajevu jako dobro prihvaćena. Iako je njeno izvođenje bilo obustavljeno na nekoliko godina, predstava se ipak nastavila održavati, a osamdesetih i devedesetih godina dvadesetog stoljeća rušila je sve rekorde gledanosti.

Admir Glamočak kao jednu od svojih prvih velikih uloga spominje ulogu Kremena u predstavi „Kako vam drago“. Od 1992. godine igrao je u kazališnoj komediji „Umri muški“ u sarajevskom Kamernom teatru 55, koju je postavila njegova studijska kolegica.

Odigrao je odlične uloge u predstavama „Kraj igre“, „Pukovnik ptica“ koju je režirao poznati redatelj Dino Mustafić, te u predstavi „Mjerom za mjeru“ Aleša Kurta. Zapažena je njegova intrigantna uloga i u dvije velike predstave koje svoje uporište nalaze u klasičnim djelima bosanske književnosti „Derviš i smrt“ i „Ugursuz“.

Pored glume, Admir Glamočak se bavi i režijom, a u onim komadima koje je režirao uglavnom je preuzeo i ulogu glumca. U tom pogledu, značajne su njegove predstave „San ljetne noći“, „Bolest mladeži“ i „Šta ćemo sad?“.

Poznat je i po ulogama u domaćim filmovima i TV serijama. Neke od njih su „Dani AVNOJ-a“, „Hajde da se volimo 2“, „Strategija svrake“, „Vizantija“, „Fuse“, „Sabina K“, „Ne diraj mi mamu“, „Lud, zbunjen, normalan“, „Gori vatra“, „Lažni svjedok“ i „Viza za budućnost“ u kojoj su glumili i Nada Đurevska, Mirvad Kurić, Emina Minka Muftić, Jasna Diklić i Enis Bešlagić.

Admir je tijekom dosadašnjeg rada na Akademiji odškolovao brojne uspješne generacije glumaca, a s nekima od njih je kasnije i surađivao.

Bio je jedan od članova stručnog žirija na 5. internacionalnom festivalu srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest.

Najveća postignuća

Admir Glamočak je za svoj rad dobio niz nagrada, a neke od njih vrijedi osobito naglasiti. Na Festivalu u Tuzli, Za pedagoški rad je na Festivalu u Tuzli dobio nagradu „Grozdanin kikot“, zatim je dobio i „Zlatni lovorov vijenac“ na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS-u, te „Zlatnu ružu“.

2001. godine pripala mu je nagrada „Razija Lagumdžija“ koja se suradnicima i nastavnicima Akademije scenskih umjetnosti dodjeljuje za najuspješnije rezultate u nastavi, umjetnosti i znanosti .

Admir Glamočak je režirao predstavu „Buba u uhu“ koja je dobila nagradu publike u okviru „Mostarske liske 2016“, tradicionalnog međunarodnog festivala komedije. Tada mu je uz to pripala i specijalna nagrada od strane stručnog žirija za doprinos kazališnoj umjetnosti.

2019. je izabran za najboljeg glumca večeri u okviru 16. Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska 2019“.

Autor: E.P.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*