Mirza Selimović

Mirza Selimović je bosanskohercegovački pop pjevač. Pobjednik je osme sezone glazbenog natjecateljskog showa “Zvezde Granda”, a smatra se kako je on jedan od najboljih pjevača koje je Grand Produkcija iznjedrila. Mirza je stekao naklonost brojnih starijih kolega sa estrade, a zbog talenta i slične boje glasa koju dijeli s poznatim pjevačem, često su ga nazivali novim Zdravkom Čolićem.

Obrazovanje

Mirza Selimović je završio Opću gimnaziju u Srebreniku, a potom upisao studij građevine na Rudarsko Geološko Građevinskom Fakultetu u Tuzli.

Privatni život

Mirza je rođen 23. 11. 1990. godine u Tuzli, a odrastao je u Srebreniku. Svoj privatni život nastoji sačuvati što dalje od javnosti i medija. Od  2014. godine je u vezi s manekenkom Jelenom Knežević za koju kaže da je bila uz njega kada mnogi nisu.

Za sebe kaže da je cijelim svojim bićem posvećen glazbi otkako zna za sebe, kao i to da živi za svoj poziv. Smatra kako je talent za glazbu naslijedio od majke Nede. Mirza je vrlo emotivan i smatra da se to i osjeća u njegovim pjesmama. Premda voli scenu, priznaje da je mnogo opušteniji kada nije pred kamerama.

Posao

Mirza Selimović se glazbom počeo baviti već sa sedam godina, pjevajući na školskim priredbama. Prvi službeni nastup imao je u šestom razredu osnovne škole, kada je osvojio drugo mjesto na jednom dječjem festivalu. U srednjoj školi se ozbiljnije aktivirao na području glazbe, a u tom razdoblju je naučio svirati gitaru. Posjeduje nekoliko gitara. Kao glazbene uzore navodi Kemala Montena, Harija Varešanovića, Đorđa Balaševića (za kojeg kaže da ga sluša otkad je prohodao), Zdravka Čolića, grupu Indexi, Bijelo dugme i brojne druge.

Javnosti je postao poznat sudjelovanjem u četvrtoj sezoni glazbenog natjecateljskog showa “Zvijezda možeš biti ti” 2012. godine, u kojemu je osvojio drugo mjesto. To je izazvalo burne reakcije javnosti jer se smatralo da je prvo mjesto trebalo pripasti njemu. Naime, Mirza je imao najviše glasova publike, no odlukom žirija pobjedu je ipak odnijela Anida Idrizević. Direktor Hayat Produkcije, Ahmed Švrakić demantirao je priče o namještanju natjecanja.

2013. godine Mirza Selimović se prijavio na audiciju za “Zvezde Granda” gdje se predstavio pjesmom Dženana Lončarevića “Nikome ni reč” i oduševio žiri te izravno prošao u sljedeći krug natjecanja. Na koncu je i pobjedio te osvojio snimanje albuma za “Grand Produkciju” i stan u Beogradu.

U prosincu 2014. godine izdao je svoj prvi album za koji je većinu pjesama napisao Dragan Brajović Brajo, a pjesmu “Gdje smo sada mi” komponirao je Hari Varešanović. Iste godine Mirza je nastupio na “Grand festivalu” sa pjesmom “Teško onom ko volio nije”.

Izdao je velik broj singlova kao što su: “Ne dolazi u snove”, “Boliš me”, “Imaš me”, “Hiljadu ruža”, “Brod ludaka”, “Mjesto zločina”, “Digni ruke”, “Nemam kome”, “Ti i ja”, “Ko te pamti”, “Nevjerna”. 2017. godine izdao je duet “Da se opet rodim” sa Ivanom Selakov, a 2019. godine “Avet” s Milicom Todorović.

Mirzu Selimovića slava nije promijenila, a javnost je očarana skromnošću koju je zadržao uprkos uspjesima koje od početka karijere niže. Ustrajan je u tome da karijeru gradi isključivo kvalitetnim pjesmama i dosljednošću, a ne skandalima. Kaže kako pažljivo bira ljude s kojima surađuje te da želi ostati dosljedan svojim ciljevima i uvjerenjima jer trendovi dolaze i prolaze. Iako ga mnogi uspoređuju sa Zdravkom Čolićem, što mu laska, Mirza želi biti autentičan i izgraditi vlastiti stil.

Najveća postignuća

U najveća postignuća Mirze Selimovića svakako se ubraja pobjeda u “Zvezdama Granda” kojom je njegova pjevačka karijera krenula uzlaznom putanjom. 2017. godine je imao prvu turneju u Sjedinjenim Američkim Državama na kojoj je nastupao sa Harijem Varešanovićem i Ibrom Bublin. 2018. godine dobio je nagradu “Oskar popularnosti” za pop pjevača godine i duet “Da se opet rodim”. 2019. godine je ponovno imao turneju u Sjedinjenim Američkim Državama, ovog puta sa pjevačicama Katarinom Živković i Kijom Kockar.

Autor: D.V.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*