Kemal Monteno

Kemal Monteno je legendarni bosanskohercegovački pjevač, kantautor i šansonijer. Gotovo svaki njegov duet je postao hit, a napisao je veliki broj pjesama i za svoje kolege Arsena Dedića, Gabi Novak, Dražena Žerića, Olivera Dragojevića, Nedu Ukraden, Terezu Kesoviju i mnoge druge. Mnogo puta su baš njegove pjesme bile zaslužne za uspjeh njegovih kolega.

Obrazovanje

Završio je gimnaziju.

Privatni život

Rođen je 17.9.1948. godine u Sarajevu, a posljednjih petnaestak godina života je proveo u Zagrebu. Kemalov otac Osvaldo je bio talijanski vojnik koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata došao u Sarajevo, zaljubio se i zbog ljubavi odlučio ostati u drugoj zemlji. Kemal s njegove strane ima stariju polusestru Danielu.

Njegov otac je bio Talijan, ali je htio da mu sin nosi bosansko ime pa je tako dobio ime Kemal koje je arapskog porijekla i znači savršen, potpun čovjek.

Njegova obitelj je bila siromašna. Roditelji su mu radili na stadionu Koševo, a živjeli su u baraci iznad stadiona. Kemalov san je bio da postane nogometaš, ali je zbog loših ocjena u školi morao prestati trenirati.

1967. godine započinje vezu sa suprugom Brankom, a vjenčali su se 26.6.1971. godine. Prvo su dobili kćer Adrianu, a tri godine kasnije i sina Đanija. Za suprugu je govorio da je njegova inspiracija i da su sve njegove pjesme posvećene njoj.

Kemal za vrijeme ratnih događanja nije htio napustiti Sarajevo, ali 1995. godine prihvaća poziv zabrinutih kolega iz Zagreba, u prvom redu Arsena Dedića i Gabi Novak i s obitelji se seli u Zagreb. Jedan je od rijetkih pjevača koji nije imao nijednu mrlju u karijeri, a uvijek je čvrsto stajao na zemlji i za sebe govorio da nije zvijezda.

Preminuo je 21.1.2015. godine u Zagrebu, a sedam dana kasnije je sahranjen u Aleji velikana na gradskom groblju Bare u Sarajevu. Na ispraćaju je bilo oko 2.000 ljudi.

Posao

Montenovi bosansko-talijanski korijeni su utjecali i na njegov stvaralački rad. U svoje pjesme je unio mediteranski štih i bosansku dušu te stvorio glazbeni izričaj koji ga je pratio tijekom cijele karijere. U svojim ljubavnim pjesmama koje su bile nepresušan izvor i njegova iskrena ispovijed je opisivao životne situacije  u kojima se nalazio on ili njemu bliski ljudi.

Svoju uspješnu glazbenu karijeru započinje 1967. godine na festivalu Vaš šlager sezone. Nastupio je s pjesmom “Lidija” i osvojio prvu nagradu. Već nakon tog nastupa je bilo jasno da publika, a pogotovo ženski dio, ima svog novog miljenika.

Kemal je festivalu Vaš šlager sezone ostao vjeran i u godinama koje su slijedile i za njega je napisao neke od najljepših šansona kao što su “Sarajevo, ljubavi moja” i “Zemljo moja”. Pjesma “Sarajevo, ljubavi moja” je postala nezaobilazan dio njegovog repertoara i svojevrsna himna grada Sarajeva.

Sedamdesete su obilježene njegovim pjesama “Adrijana”, “Sviraj mi o njoj”, “Putovanja” i “Laž”, a osim na Šlageru, Kemal je češće počeo nastupati i na Opatijskom i Zagrebačkom festivalu, Redovito je osvajao nagrade žirija i publike, a njegovi su albumi prodavani u zlatnim i platinastim nakladama.

1973. godine je za Jugoton snimio album “Muziko, ljubavi moja”, a na njemu se između ostalih hitova našla i pjesma “Jedne noći u decembru”, koju je posvetio svojoj ljubavi iz mladih dana, supruzi Branki.

Nakon toga su uslijedili albumi “Žene, žene” (1975.) s hit pjesmama “Kratak je svaki tren”, “Uvijek ti” i “Pjesme zaljubljenika” te album “Moje pjesme, moji snovi” (1977.). Osamdesete je započeo albumom “Za svoju dušu” na kojem se našla još jedna od njegovih antologijskih pjesama – “Nije htjela”.

1982. godine je objavljen njegov album “Dolly Bell”, koji je naziv dobio po jednom od najpopularnijih filmova domaće kinematografije “Sjećaš li se Dolly Bell”, a godinu dana kasnije je objavio i album “Uvijek ti se vraćam”.

Nakon toga su uslijedili kompilacija “Moje najdraže pjesme” i albumi “Romantična priča” i “Kako da te zaboravim” koje je objavila izdavačka kuća Diskotona, a onda je jedno vrijeme uslijedila diskografska pauza. Pauzu prekida objavom kompilacije “Pjesme zaljubljenika” koju izdaje Croatia Records.

Za vrijeme ratnih događanja se nalazio u Sarajevu iz kojeg u početku nije mogao izaći, a kasnije kao i ostali njegovi prijatelji i glazbenici nije htio izaći. U tom razdoblju nije napisao nijednu pjesmu, ali je otpjevao pjesmu autora Zlatana Fazlića i Zlatana Arslanagića “Pismo prijatelju”, a publika ju je kasnije preimenovala u “Da ti samo roknu dvije”.

Riječ je o staroj ljubavnoj pjesmi koju su spomenuti autori nadopisali, a spot je snimljen na stepenicama ispred tadašnjeg popularnog okupljališta, kavane Fis. U tu kavanu su zalazili Mirza Delibašić, Davorin Popović i ostale poznate osobe iz Sarajeva.

1995. godine je u Lisinskom u Zagrebu održao sedam koncerata za redom, a nastupao je i na Festivalu dalmatinske šansone u Šibeniku te na Radijskom festivalu.

2000. godine je Croatia Records objavila album “Hvala svima (Kemo i prijatelji) na kojem su se našli njegovi dueti s Arsenom Dedićem, Gabi Novak, Crvenom jabukom, Fuadom Backovićem Deenom, Borisom Novkovićem, Terezom Kesovijom, Radom Šerbedžijom, a poseban uspjeh je polučila pjesma “Ovako ne mogu dalje”, koju je otpjevao s Danijelom Martinović.

2003. godine je na melodijama Mostara s Paulom Jusić otpjevao pjesmu “Nakon toliko godina”, koja je osvojila Grand prix i na 10. festivalu Melodije Mostara je proglašena “Pjesmom desetljeća”.

2004. godine je objavljen njegov album pod nazivom “Dunje i kolači”, a nazvan je po pjesmi koju je Kemal tada otpjevao s grupom Divas. Vraća se u zagrebački glazbeni hram i oduševljava publiku koncertom pod nazivom “Kemo u Lisinskom”. Iste je godine s Harijem Varešanovićem snimio duetsku pjesmu “Zakon jačega”.

U sarajevskoj je Zetri krajem 2012. godine obilježio više od 40 godina karijere, a s njim su na koncertu nastupali i Dino Merlin, Goran Bregović, Hanka Paldum, Dražen Žerić Žera, Oliver Dragojević, Rade Šerbedžija i Severina.

Kemal je posljednji studijski album objavio 2013. godine. Riječ je o albumu pod nazivom “Šta je život”, a kao hitovi su se nametnule pjesme “Jesen je”, “Malo mir, malo rat” te naslovna pjesma “Šta je život”.

Najveća postignuća

Kemal Monteno je stvorio jedinstven glazbeni izraz kojemu nema premca na području cijele bivše Jugoslavije, a tijekom svoje više nego bogate karijere ne samo da je stvorio vlastiti glazbeni potpis na domaćoj zabavno-glazbenoj sceni, već je svojim pjesmama znao doprinositi i uspjehu svojih kolega.

Iza Kemala je ostao čitav niz vječnih hitova od kojih je velik dio i danas jednako aktualan kao i u trenutku prvog objavljivanja.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*