Predrag Finci

Predrag Finci je bosanskohercegovački filozof i pisac. Njegovi radovi su prepoznatljivi po kombinaciji osobnog iskustva, filozofskih i estetskih uvida i erudicije. Bio je profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a do odlaska u mirovnu radio je kao slobodni pisac i gostujući istraživač na University College London (UCL).

Obrazovanje

Studirao je filozofiju u Sarajevu i u Parizu, kod Mikela Dufrennea. U Freiburgu je bio gostujući istraživač kod Wernera Marxa.

Magistrirao je 1977., a doktorirao 1981. godine.

Privatni život

Rođen je 5.8.1946. godine u Sarajevu. Zahvaljujući svojim roditeljima od djetinjstva se susretao s umjetnicima. Mislio je da je umjetnost srž svega i da su umjetnici najznačajniji ljudi na svijetu. Njegovi omiljeni pisci iz Sarajeva bili su Mak Dizdar, Miodrag Žalica i Ilija Ladan. Svaki od njih je i kao osoba, ali i svojom poetikom djelovao na njega.

Jedan od pjesnika koje je također označio njegov ulazak u “književni svijet” je i Nikola Martić i njegovi “Vrtovi zemlje humske”.

U mladosti je priželjkivao da nigdje ne ide, da se “bavi svojim poslom”, da izgradi kuću, oženi se i dobije djecu te da tako živi do kraja života. Ipak je napustio Sarajevo, a ono je za njega ostalo samo uspomena, grad u daljini.

Smatra da je za čovjeka dobro da se nađe sam u nepoznatoj zemlji, bez podrške prijatelja i zaštite obitelji. U tom slučaju se nema na koga osloniti, osim na sebe, pa se mora suočiti s tim što on uistinu je i što može.

Oženjen je i on i supruga Damjana imaju jednog sina. Iako je u Sarajevu živio gotovo pedeset godina, kaže da njegov svijet u Sarajevu više ne postoji i da potpuno živi u Londonu, u kojem su njegovi problemi, veselja i tugovanja. U Sarajevu ima dobro suradnju s nekim časopisima i izdavačima i raduje se svakoj posjeti svom rodnom gradu.

Posao

Predrag Finci je u razdoblju od 1985. do 1987. godine bio dekan OOUR-a Filozofija i Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a do 1993. godine je bio profesor estetike. Tijekom rata se seli u London i ondje nastavlja raditi kao slobodni pisac i gostujući istraživač na UCL-u.

Njegove knjige su objavljene u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, a prvu knjigu na engleskom jeziku, pod nazivom “Applause, and then Silence”, objavio je 2012. godine. Riječ je o kratkoj zbirci filozofskih eseja s temama kao što su naslov, okvir slike, posveta, moto itd. O istim temama je prethodno pisao u knjizi iz 1990. godine – “O nekim sporednim stvarima”.

Predrag Finci je objavio više od dvadeset knjiga, a neke od njih su “Ishodište pitanja”, “Govor prepiski”, “Sentimentalni uvod u estetiku”, “Poetozofski eseji”, “Umjetnost uništenog: estetika, rat i Holokaust”, “Priroda umjetnosti”, “Osobno kao tekst”, “Tekst o tuđini”, “Čitatelj Hegelove estetike”, “O kolodvoru i putniku” i druge.

2014. godine je objavio zbirku eseja na engleskom jeziku “Why I Killed Franz Ferdinand and Other Essays”. Radi se o zbirci eseja o različitim problemima, od terorizma do pitanja o prirodi pijanstva. Iste je godine Antibarbarus u Zagrebu objavio njegovu “Estetsku terminologiju” – opsežno djelo koje se bavi pojmom umjetnosti, tj. umjetničkog djela.

Knjiga je dvije godine kasnije objavljena u elektroničkom obliku, ali nešto drugačija. Korigirana je i dopunjena, a promijenjen je i naziv u “Estetičku terminologiju”. Prema Fincijevim riječima, pojmovi estetičko i estetsko pripadaju estetičkoj teoriji kao filozofskoj disciplini, a unutar nje imaju jasno određena značenja pa kada je nešto “estetičko”, onda se radi o filozofskoj disciplini, dok “estetsko” znači da se radi o umjetničkom djelu i njegovim svojstvima.

Sarajevska izdavačka kuća Art Rabic je 2016. godine objavila njegovu knjigu “Kratka, a tužna povijest uma” u kojoj pokazuje što je umno biće i ideja uma te kako se um razlikuje od osjećaja i vjere itd.

Ista izdavačka kuća 2017. godine objavljuje njegovu knjigu “Elektronička špilja” u kojoj on promišlja temu medija i razmatra njihov utjecaj i posljedice koje ostavljaju na čovjekov život.

2018. godine je objavljena njegova dvadeseta knjiga “Ukratko”. P.E.N. BiH je tu knjigu nazvao autorovom sažetom povijesti života u kojoj on kratkim i efektno pisanim stihovima vodi dijalog s ranim grčkim filozofima i vlastitim emocionalnim stanjima.

Predrag Finci je član Hrvatskog filozofskog društva, član-osnivač P.EN.-a BiH i član Exile Writers Ink London.

Za sebe ne vjeruje da je književnik, a nije siguran ni da je filozof. Kaže da samo piše o filozofiji te da je jednom esej definirao kao refleksiju u lijepom obliku pa ga možda to čini filozofskim piscem.

Najveća postignuća

Za zbirku eseja “Govor prepiski” 1980. godine je dobio Nagradu izdavača “Svjetlost”, a 1986. godine je dobio Nagradu “Veselin Masleša”.

2013. godine je za knjigu “Imaginacija” dobio Nagradu za znanost na 23. Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*