Rijad Gvozden

Rijad Gvozden je bosanskohercegovački filmski i kazališni glumac koji je vrlo brzo postao jedan od najboljih mladih glumaca i iza sebe ima veliki broj filmova i predstava na kojima je surađivao s uglednim stručnjacima. Osim što se bavi glumom, piše scenarije i režira, a film “Porodični album” za koji je napisao prvi scenarij i koji je režirao prikazan je na nekoliko filmskih festivala. Režirao je i filmove “Adel” i “Odbrojavanje”.

Obrazovanje

Završio je Srednju prometnu školu u Gračanici, ali životni putevi su ga odveli u potpuno drugačijem smjeru, a kao mladić nije ni slutio da će se baviti glumom. Nakon srednje škole je 2007. godine došao u Sarajevo i upisao se na Akademiju scenskih umjetnosti.

Studij je bio težak i naporan i znao je ostajati do dva ujutro na Akademiji pa se sakrivao i spavao tamo jer se nije isplatilo ići kući. Bilo je i trenutaka kada je htio odustati od svega, a prvi se dogodio po dolasku u Sarajevo jer mu je bilo teško što je morao napustiti prijatelje i poznanike, dok se drugi dogodio kad je pao iz jednog predmeta. Za taj događaj kaže da je najgori za njega, nakon smrti njegovih roditelja. Mislio je da je to dokaz da gluma nije za njega, ali nije odustao nego je dao sve od sebe i na kraju postao diplomirani glumac.

Privatni život

Rođen je 12.3.1988. godine u Gornjem Vakufu. Majku je izgubio kad je imao devet godina, a nakon toga je ostao i bez oca. Odrastao je u SOS Dječjem selu Gračanica, a iako je obišao dosta zemalja, radio s velikim glumcima i stručnjacima, Rijad nikada nije zaboravio na SOS Dječje selo. Istinsku ljubav oca ili majke ne može nadomjestiti nitko, ali ako netko to može bar približno napraviti, Rijad kaže da su to ljudi iz SOS sela.

Dugo vremena je mislio da će jednog dana biti vojnik ili policajac, a bavio se i nogometom pa je jedno vrijeme mislio da bi mogao biti i dobar golman. Međutim, sa 16-17 godina je otkrio glumu i više nije bilo sumnje s čim će se baviti.

U Centru za kulturu Sarajevo drži satove glume za djecu osnovnoškolskog uzrasta i priznaje da, osim što on njih pokušava naučiti nekim vještinama, često i oni njega nauče ponešto.

Posao

Rijadu je još dok je pohađao srednju školu jedan prijatelj ponudio ulogu u predstavi “Zašto”, koja je govorila o problemu zloupotrebe droge. Prihvatio je ulogu i od trenutka u kojem je stao na kazališne daske znao je da se s tim želi baviti u životu.

Kao najdražu kazališnu ulogu izdvaja ulogu Maksima u predstavi “Plastelin” koju je igrao tijekom studija, a najdraža filmska uloga mu je ona u “Prtljagu” Danisa Tanovića, gdje je utjelovio lik Dušana. Za te uloge kaže da su mu dale do znanja da je tu gdje treba biti.

Rijad je glumio i u drugim filmovima Danisa Tanovića, igrao je glavnu ulogu u crnogorskom “Filmu u boji”, u japanskoj verziji “Boška i Admire”, a ostvario je i manju ulogu u filmu “Winnetou”, snimanom u njemačkoj produkciji.

2015. godine je publiku širom Bosne i Hercegovine, ali i regije, nasmijavao svojom monodramom “Mora od odmora – Bosanac na odmoru” i mjesecima punio sale u raznim gradovima u BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Monodramu mu je ponudio pisac za djecu Esmir Salihović.

Glumio je u predstavama “Plastelin”, “Maslačak i retard”, “Čekajući Marčela”, “Othello”, “Stoljeće mira nakon stoljeća ratova”, “Kad bi naglas govorili”, “Bremenski muzikanti” i “Čarobnjak iz Oza”.

Osim gore spomenutih, glumio je i u filmovima “Bodily Functiona”, “Something Sweet”, “Miris kiše na Balkanu”, “Romeo and Juliet in Sarajevo”, “Politics and Other Crimes”, “Odbrojavanje”, “Devet položaja samoće”, “Sabina K.”, “Mrtve ribe”, “Catalina” i “Smrt u Sarajevu” u kojemu je glumio s Izudinom Bajrovićem.

Na televiziji je ostvario uloge u serijama “Zone of Separation”, “Miris kiše na Balkanu”, “Lud, zbunjen, normalan”, “Dva smo svijeta različita”, “Magacin Kabare Show”, “Dan državnosti”, “Poguzija” i “Bolje danas nego sutra”.

Rijad se divi glumcima koji istinski vole svoj poziv i koji bez obzira koliko uloga imaju iza sebe, svaku sljedeću doživljavaju kao izazov i priliku za učenje. Za njega je gluma nešto što ga istinski ispunjava, a svaki novi glumački zadatak mu je prilika da upozna nove ljude i istražujući nauči nešto novo o samom sebi.

Najveća postignuća

Rijad se uz glumu bavi i pisanjem scenarija i režiranjem, a za svoj rad je na Jahorina Film Festivalu dobio Specijalnu nagradu za film “Porodični album”. Dobitnik je i nagrade za mladog glumca fondacije “Mirna Filipan”.

Monodrama “Bosanac na odmoru”, s kojom je stekao simpatije domaće i regionalne publike je 2018. godine doživjela svoje 100. izvođenje, a igrana je širom BiH i Hrvatske, ali i u Crnoj Gori, Srbiji, Norveškoj, Njemačkoj i Sloveniji.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*