Zana Marjanović

Zana Marjanović je jedna od najuspješnijih bosanskohercegovačkih kazališnih, filmskih i televizijskih glumica. Stalna je članica Kamernog teatra 55 i jedna je od osnivačica sarajevske neprofitne profesionalne organizacije Magacin Kabare u kojoj skupina poznatih umjetnika kroz razne predstave, performanse, glazbene spotove, TV i web serijale te dokumentarno-igrane filmove aktualna društvena pitanja predstavlja na provokativan način.

Autorica je projekta “8372” – otvorenog performansa sjećanja na žrtve Srebrenice na sceni sarajevskog Kamernog teatra 55 i zastupnica SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Obrazovanje

U New Yorku je pohađala srednju školu “Fiorello la Guardia High School of Music, Art and Performing Arts”, koju je pohađao čuveni glumac Al Pacino i u kojoj je snimljen film “Fame”.

Diplomirala je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Privatni život

Rođena je 13.5.1983. godine u Sarajevu. Njezina majka Alisa i otac Goran, danas poznati ugostitelj u Sarajevu, su 1997. godine donijeli odluku da se presele u New York. Zana se 2001. godine odlučila vratiti u Sarajevo. Na proslavi Nove godine u krugu obitelji je shvatila da se upravo u Sarajevu osjeća dobro, lijepo i toplo te da želi tu i ostati.

Roditelji joj nikad ništa nisu branili i uvijek su joj bili velika podrška pa su je podržali i u ovoj odluci, a kasnije su se i sami vratili u Sarajevo. Njihova odluka o povratku je mnoge začudila, ali Zana se nikad nije pokajala.

U travnju 2014. godine se u Sarajevu udala za redatelja Emira Kapetanovića s kojim je bila u vezi oko tri godine. Nekoliko mjeseci prije toga su se vjenčali i u Las Vegasu. U Ameriku su tada otišli turistički, ali pred kraj odmora su svoju vezu odlučili okruniti brakom. U Las Vegasu su održali i djevojačku i momačku večer, a odjeću za ceremoniju su odabrali samo nekoliko sati ranije. Dvije godine nakon vjenčanja su dobili sina Aleka.

Zana je Emira upoznala u dvorištu Akademije scenskih umjetnosti. Razgovarala je s redateljem Srđanom Vuletićem, koji joj je predstavio Emira i bila je to ljubav na prvi pogled. Iako je poslije toga prošlo dvije godine do njihovog sljedećeg susreta, Zana kaže da je znala da će se opet sresti. S mužem je osnovala Magacin Kabare i smatra da je prožimanje poslovnog i privatnog života nešto što samo može unaprijediti, a ne ugroziti jednu vezu.

Zana pjeva, svira klavir, govori engleski, njemački, slovenski i španjolski jezik, a hobiji su joj skijanje i tenis.

Posao

Još dok je studirala, Zanu je zapazio bosanskohercegovački redatelj Srđan Vuletić i 2003. godine joj ponudio ulogu u filmu “Ljeto u zlatnoj dolini”. Vuletić je tada za Zanu rekao da je jako vrijedna, talentirana i vrlo profesionalna glumica. Glumila je i u filmovima “Prva plata”(2005.), “Teško je biti fin” (2007.), “Dub” (2007.), “Snijeg” (2008.), “Snovi” (2010.), “Transfer” (2010.), “U zemlji krvi i meda” (2011.), “Broken” (2012.), “New Year's Eve with Magacin Kabare” (2012.). i “Ljeto u zlatnoj dolini”, u kojem su glumili i Emir Hadžihafisbegović i Senad Bašić.

Zapažene uloge je ostvarila u filmovima “Prva plata”, Alena Drljevića i “Dub” francuskog redatelja Matueua Jouffrea, a do prekretnice u njezinoj karijeri dolazi 2007. godine, kada je postala glavna junakinja u filmu “Snijeg” Aide Begić. Utjelovila je lik Alme, jedne iz grupe žena koje se nakon rata vraćaju u razrušeno selo u istočnoj Bosni.

U filmu Angeline Jolie “U zemlji krvi i meda” je odigrala glavnu ulogu koja ju je odvela u društvo svjetski poznatih glumaca. Zana je tada u jednom intervjuu na pitanje kako se nosi s iznenadnom slavom odgovorila da se toliko toga i tako brzo događa da nema vremena razmišljati o situaciji u kojoj se nalazi.  Za glumicu Angelinu Jolie kaže da je inspirativna i snažna osoba te da je njezin uzor i podrška u njezinim projektima. Primjerice, Angelina ju je hrabrila kad joj je pričala o ideji da napravi Magacin Kabare i performans “8372”.

U svom matičnom Kamernom teatru 55 je igrala u nekoliko predstava, a neke od njih su “Antigona”, “Hamlet”, “Četvrta sestra”, “Kamen” i “Klasni neprijatelj”. Ostvarila je zapažene uloge i u nekima od poznatih TV serija: “Lud, zbunjen, normalan”, “Crna kronika”, “Priče iza diskrecijske linije”, “Patriot”, “Kriza”, “Magacin Kabare Show” i “The Game”.

Radila je na filmu “Djeca mira” u okviru Magacin Kabarea, a film prati grupu djece rođene nakon 1995. godine i ispituje način na koji ratna događanja i ratna baština utječu na njihovu svakodnevicu. Film je doživio fantastičan uspjeh u BiH i SAD-u, gdje je postao dio nastavnog plana na fakultetima političkih znanosti i međunarodnih odnosa.

U svibnju 2018. godine je u Cannesu održana premijera filma “A Rose In Winter”, u kojemu je ona odigrala glavnu ulogu. Film govori o zaštitnici Europe, svetici Edith Stein koja je porijeklom Židovka i koja je ubijena u logoru Auschwitz. Film je sniman šesto godina, a Zani je glavnu ulogu povjerio pisac i redatelj Joshua Sinclair.

Najveća postignuća

Zana Marjanović je ostvarila nekoliko zapaženih kazališnih, televizijskih i filmskih uloga, ali uloga u filmu “U zemlji krvi i meda” ju je odvela u društvo svjetski poznatih glumaca.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*