Amir Kazić Leo

Amir Kazić je bosanskohercegovački pjevač, poznat i pod nadimkom Leo. Sfera njegovog glazbenog interesa usmjerena je ka zabavnoj glazbi, a pjesme s njegovih starijih albuma zabilježile su velik uspjeh kod publike. Pored toga što se bavi pjevanjem, piše glazbu i tekstove za druge estradne umjetnike. Uz sve spomenuto, okušao se i kao glumac.

Obrazovanje

Nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja, Amir Kazić Leo upisao je i završio srednju elektrotehničku školu. Svoj glazbeni talent otkrio je još tijekom djelovanja u tamburaškom sastavu pri kulturnom-umjetničkom društvu „Grmeč“, čiji član je bio sve do kraja srednje škole. Po završetku srednje škole služio je vojsku u Jugoslavenskoj narodnoj armiji.

Privatni život

Amir je rođen 1965. godine u manjem mjestu Tomina, kod Sanskog Mosta, a duži niz godina živi u Hrvatskoj. Svoj rodni grad napustio je u dvadesetim godinama, a svojim domom smatra Brtoniglu u Istri, iako se često putuje na relaciji Istra – Zagreb.

Iako u svojim pjesmama uglavnom pjeva o nesretnim ljubavima, Amir je 2019. godine proslavio 30. godišnjicu braka sa suprugom Bibom, koja izbjegava pojavljivanje u medijima. Za suprugu kaže da je genijalna i da je njegov najveći kritičar.

Amira nerijetko uspoređuju sa Zdravkom Čolićem, čak je jedno vrijeme kružila pričao o tome da je sin Zdravka Čolića, što je Amir Kazić Leo demantirao, iako je priznao da mu imponira to što ga povezuju sa zvijezdom poput Čolića.

Povezivali su ga često i s mnogim kolegicama, a nakon što je snimio spot s pokojnom glumicom Dolores Lambaša, u medijima su se pojavljivali brojni netočni naslovi i komentari. On je odbacivao sve tvrdnje i isticao kako mu je ona dobra prijateljica i kako ne želi da se njegova karijera bazira na takvim lažima.

Pored ljubavi prema glazbi, Amir Kazić Leo uživa i u sportu. Iako se nikada nije aktivno bavio nogometom, navodi kako je za njega taj sport velika ljubav i da često rekreativno igra s društvom.

Posao

Još u srednjoj školi Amir Kazić Leo je osnovao bend, prvo pod nazivom „Elektronci“, a onda „Jerry, no glazbom se ozbiljno počeo baviti 1989. godine. Tada je izdao album „Jelena“, koji je zabilježio velik uspjeh. Osam godina kasnije za Croatia Records je objavio album „Leo“, a iste godine ali za drugu produkcijsku kuću i album „Ljubav života“.

Nastavio je s albumima „Kreni“ (2000), „Best of 17“ (2002), Samo svoj (2002) i „Sjećanja“ (2004). 2005. godine je  za Hayat Production, Hit Records i City Records izdao album „Prokleta ljubav“. Dvije godine kasnije, isto pod pokroviteljstvom ove tri produkcijske kuće, Leo je objavio i album „Krevet od ruža“, s kojeg je istoimena naslovna pjesma postigla veliki uspjeh. Nakon toga su uslijedila i dva uspješna albuma: „Bolji nego ja“ (2010) i „U dobrim rukama“ (2018).

Album „U dobrim rukama“ uslijedio je nakon duže diskografske pauze. Leo je i na ovom albumu zadržao svoj prepoznatljiv stil pjevanja, a na njemu su se našle sljedeće pjesme: „Još te sanjam“, „Javi se hitno“, „Noć bez riječi“, „Gdje su stali vlakovi“, „Vjetar“, „Bolujem“, „Ti me ostavljaš“, „Radi to nekom drugom“, „Ne barkaj me, ne barkaj“, „Neka i mene ne bude“ i „Radi to nekom drugom“.

Pjesmu „Miris ljubavi“ za koju je 2018. godine radio glazbu  s Emirom Kulenovićem, dok je za tekst je bio zadužen Fahrudin Kučuk, a za aranžman Aleksandra Valenčić, posvetio je radosti praznika Bajrama.

Pored uspješne pjevačke karijere, Amir Kazić Leo je napisao glazbu i tekstove za mnoge estradne umjetnike svih glazbenih usmjerenja. Tako su njegove pjesme otpjevali Zlatko Pejaković, Maja Šuput, cure iz grupe Feminem i brojni drugi.

Veliki trag u njegovoj karijeri ostavila je duetska pjesma “Kreni”, koju je otpjevao sa Severinom Kojić. Neki od ostalih pjevača s kojima je također surađivao su Sandi Cenov, Mladen Burnać, Hari Varešanović, Selma Bajrami i drugi.

Početkom 2019. godine pojavila se informacija o tome da snima novu duetsku pjesmu, a pjesma pod nazivom   „Samo ne brini za mene“, koju je otpjevao s Izabelom Martinović predstavljena je tog proljeća. Video spot za ovu pjesmu sniman je u Šibeniku i na Vranskom jezeru.

Pored glazbenih voda, okušao se i u filmu. Ostvario je ulogu u filmu koji je rezultat njemačko-američke koprodukcije, gdje se našao u društvu poznatih njemačkih glumačkih zvijezda i redatelja Uli Edela.

Leo je u proljeće 2020. godine, za vrijeme pandemije koronavirusa, iz kuće ponovno snimio duet “Kreni” s hrvatskom pjevačicom Severinom, kao i obradu svoje pjesme “Ljubav nova”, koju je tom prilikom otpjevao s Ilmom Karahmet.

Najveća postignuća

Amir Kazić Leo je tijekom dosadašnje karijere sudjelovao na raznim festivalima, a za svoj je glazbeni talent, pjesme i rad nagrađen nizom priznanja i nagrada.

Godine 1996. i 1997. nastupao je na Hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije (Dora). Istih je godina nastupao i na OsijekFest festivalu, gdje je prvi put nagrađen trećom nagradom publike, a drugi put drugom nagradom publike i nagradom za najbolju interpretaciju.

Godine 1997. nagrađen je kao „Naj debitant“, na Melodijama hrvatskog Jadrana, a proglašen je i pjevačem godine od strane Večernjih novosti. Godinu dana kasnije dobio je internacionalnu nagradu „Zlatna ruža mira“ za najbolji audio materijal, a na Bihaćkom festivalu je iste godine osvojio tri nagrade – jednu za „najnagrađivanijeg pjevača“, zatim prvu nagradu žirija i nagradu za najbolji scenski nastup. I te je godine od strane Večernjih novosti proglašen pjevačem godine.

Još neke od nagrada i priznanja koje je dobio su i Prva nagrada za najbolju pjesmu na Internacionalnom Festivalu u Podgorici, zatim „Zlatni CD“ od Nimfa Sound-a za zlatnu tiražu albuma „Ljubav života“, a od strane RTV „101“ u Sanskom Mostu proglašen je pjevačem godine.

Uspjehe je nizao iz godine u godinu pa je tako nagrađen i s tri nagrade na festivalu radijskih stanica Bosne i Hercegovine u Sanskom Mostu, gdje je pjesma „Fatma“ proglašena kao hit 10. mjeseca 2002. godine i hit godine, a Leo je odlukom urednika svih radiostanica Bosne i Hercegovine ponio titulu pop pjevača godine.

Na poznatom Oskaru popularnosti, održanom u Beogradu 2003. godine, Amir Kazić Leo je proglašen pjevačem godine, u Banja Luci mu je iste godine dodijeljena nagrada „Zlatni Mikrofon“ za najboljeg pop pjevača. Na Internacionalnom Festivalu u Zrenjaninu proglašen je najboljim muškim vokalom.

2004. i 2005. godine sudjelovao je na Hrvatskom radijskom festivalu, zatim na Oskaru popularnosti u Banja Luci, i prvom Radijskom festivalu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, gdje je osvojio prvu nagradu radio slušatelja za pjesmu „To vodu ne pije“ i prvu nagradu glazbenih radio-urednika Bosne i Hercegovine.

Dobitnik je i nagrade „Davorin“ za muški vokal godine.

Amiru Kaziću Leu je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović 2018. godine uručila povelju za humanitarni rad te nesebičan doprinos i pružanje pomoći djeci i mladima u potrebi.

Autor: D.P.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*