Ilma Karahmet

Ilma Karahmet je bosanskohercegovačka pjevačica koja široj javnosti postaje poznata nakon sudjelovanja u regionalnom natjecanju X Faktor 2013. godine. Iako je prema mišljenju mnogih trebala biti pobjednica, ispala je iz natjecanja prije finala, ali zato je 2018. godine odnijela pobjedu u glazbenoj emisiji RTL televizije “Zvijezde”.

Obrazovanje

Pohađala je privatnu srednju školu.

Privatni život

Rođena je u Kiseljaku kao starije dijete Dženana i Edine Karahmet. Ilmina majka Edina je trgovkinja po struci, a otac Dženan građevinar. Ima i mlađeg brata Emraha.

Ilma svira gitaru i klavir, a pjeva od svoje četvrte godine. Njen otac se profesionalno bavio glazbom. Svirao je harmoniku i klavir pa je ona uz njega počela pjevati. Nastupala je na raznim festivalima i koncertima. Najviše sluša pop, R&B i soul glazbu.

Ilma za sebe kaže da je komunikativna, ambiciozna i strpljiva. 6.7.2018. godine udala se za Sedina Lakaču, magistra kriminalistike. Svadbena ceremonija održala se u Bugojnu, a Ilma je u brak stupila s 18 godina. Kaže kako je suprug podržava u njenoj karijeri i da joj to daje dodatnu snagu da posao svoj posao radi s još većom predanošću i ljubavlju.

Iako mašta o svjetskoj karijeri, kad bi morala birati između karijere i majčinstva, kaže da bi izabrala majčinstvo.

Posao

Ilma Karahmet je 2013. godine sudjelovala u glazbenom natjecanju X Factor, gdje je odmah nakon prvog nastupa izazvala oduševljenje članova žirija, ali i publike. Iako su je mnogi već vidjeli kao pobjednicu, Ilma je ispala prije finala. Kao jedna od natjecatelja s najmanjim brojem glasova publike našla se u duelu s Maidom Hećimovićem, a žiri je na kraju odlučio da ona napušta natjecanje.

Emina Jahović, jedna od članica žirija, objasnila je tada na svom Facebook profilu kako je Ilma pretalentirana, ali da je premlada (bilo joj je 13 godina) i da njezino vrijeme tek dolazi.

Prvi singl je snimila 2015. godine. Riječ je o pjesmi “Sjeti se”, čiji su autori Zoran Radetić i Miki Perić.

2018. godine je sudjelovala u RTL-ovom glazbenom natjecanju “Zvijezde” i već je tijekom prvih nastupa postala miljenica publike. U finalu je otpjevala pjesmu Christine Aguilere “Hurt” te “Power of Love” Celine Dion, a žiri je na kraju odlučio da je ona ta koja zaslužuje pobjedu.

Inspiracija Ilme Karahmet su svjetske dive poput Adele i Whitney Houston, čije pjesme najviše voli pjevati, a pozornicu bi voljela dijeliti s Jacquesom Houdekom, Marijom Šerifović i Ninom Badrić.

Na Valentinovo 2019. godine predstavila je singl “Podižem glas” na kojem je radila sa svojim mentorom iz “Zvijezda” Jacquesom Houdekom. Mjesec dana kasnije nastupila je na koncertu Željka Samardžića u Bugojnu.

4.9.2019. godine Ilma je predstavila novi spot i pjesmu “Ništa tvoje”. Riječ je o emotivnoj baladi u kojoj pjeva o ljubavi koja se gasi, a kao partner u spotu pojavljuje se glumac Armin Omerović. Pjesmu je napisao srpski tekstopisac, kompozitor i kantautor Bane Opačić.

S Opačićem je nastavila suradnju i u 2020. godini, pa je tako početkom godine objavila pjesmu “Neko nije”, za koju je snimila i spot u kojem se pojavio bosanskohercegovački glumac Adnan Hasković.

U proljeće 2020. godine, za vrijeme pandemije koronavirusa, Ilma je s Amirom Kazićem Leom snimila obradu njegove pjesme “Ljubav nova”.

Najveća postignuća

Ilma Karahmet je s 14 godina nastupila na Internacionalnom festivalu jezika i kulture u New Yorku. U sklopu istog festivala je nastupala i u Belgiji, Rumunjskoj, Njemačkoj, Maroku i Turskoj.

2018. godine je pobijedila u RTL-ovom glazbenom natjecanju “Zvijezde”.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*