Damir Kustura

Damir Kustura bosanskohercegovački je glumac, redatelj i producent. Glumio je u brojim kazališnim predstavama te u nekoliko filmova i serija. Napravio je i niz sinkroniziranih animiranih filmova. Bio je predsjednik “Sindikalne organizacije Pozorišta mladih Sarajevo”, a s umjetnicom Jasnom Diklić osnovao je “Internacionalni festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Juventafest”.

Obrazovanje

Damir Kustura je posljednju godinu svog osnovnog obrazovanja završio u Sarajevu, gdje je došao 1994. godine. Sa željom da postane učitelj upisao je Učiteljsku školu.

Kada je načinio svoje prve glumačke korake bio je jedan od glavnih članova dramske sekcije. Tada je imao ogromnu podršku njegovih tadašnjih profesorica. Ipak njegova želja da postane učitelj nije potrajala pa je prekinuo obrazovanje u učiteljskoj školi, a srednju je školu završio izvanredno.

Iako vrlo skeptičan, Damir Kustura uz podršku prijatelja odlučio se pripremiti i prijaviti na prijemni ispit Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Taj potez odredio je njegovu kompletnu buduću karijeru. Primljen je na Akademiju i uspješno je diplomirao 2007. godine na Odsjeku za glumu u klasi profesora Admira Glamočaka i Izudina Bajrovića.

Privatni život

Damir Kustura, rođen je u Rogatici 1981. godine. Dio njegovog djetinjstva nije bio niti malo jednostavan budući da ga je proveo u izbjeglištvu zbog rata u Bosni i Hercegovini. Ipak, godine izbjeglištva neposredno su ga približile onome što je bio njegov životni poziv. Naime, nakon što je s obitelji izbjegao, jedno razdoblje proveo je u Zenici gdje je živio u blizini kazališta koje je radilo bez obzira na ratna događanja.

Damir je jednom prilikom ispričao da su odlasci u kazalište, gdje je najčešće išao sa sestrom Damirom, za njega bili bijeg od realnosti.

Zanimljiv je još jedan detalj iz njegovog privatnog života koji je vezan za njegovo djetinjstvo. Po dolasku u Sarajevo 1994. godine Damir Kustura još uvijek je pohađao osnovnu školu te je htio biti član dramske sekcije. Ipak, nastavnik je smatrao da nije bio dovoljno talentiran za to pa ga je odbio.

Zanimljiva je još i anegdota o njegovom upisu na Akademiju scenskih umjetnosti koju uvijek rado podijeli u javnosti. Naime, on je već odustao od glume, ali je jednom prilikom u razgovoru s prijateljima, među kojima je bila i poznata bosanskohercegovačka glumica Jasna Ornela Beri, podijelio svoju neostvarenu želju da postane glumac. Njegovi prijatelji i Jasna rekli su mu da nema što izgubiti i da ode na prijemni ispit za Akademiju scenskih umjetnosti, što je on i učinio i pokazalo se da mu je ta odluka promijenila život.

Posao

Damir Kustura je član Pozorišta mladih u Sarajevu, gdje je igrao veliki broj predstava. Neke od kazališnih predstava u kojima je ostvario zapažene uloge su „Bumbar car i car vodonosar“, „Djeca s CNN-a“, „Aladin“, „Bura“, „Skapino“, „Mačak u čizmama“, „Bor visok do neba“, „Mali Muk“, „Tamo vamo“, „Čarobnjak iz Oza“, i druge.

U predstavama „Jedan čovjek i jedna žena“, „Prvi put s ocem na izbore“, „Tvrđava“, „Samoubica“, „Mortal Kombajn“, „Ženidba“, „Legenda o Ali paši“, „Gazi Husrev-beže ili Bukagije“, igrao je u Narodnom kazalištu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Glumio je i u predstavi pod nazivom „Buđenje proljeća“, koju je režirala Selma Spahić te u predstavama „Hipermnezija“ koja je izvođena u produkciji Hartefakt fonda i Bitef teatra iz Beograda i „Dame biraju“ redatelja, glumca i profesora na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Admira Glamočaka.

Neki od filmova u kojima je Damir Kustura glumio su „Memory full“, „Za one koji ne mogu da govore“, „Reket“, „Belvedere“, a tu su i sinkronizirani serijali animiranih filmova na kojima je glumac radio, a neki od njih su „Elias“, „Slon Bendžamin“, „Nody“, „Medo Rupert“ i drugi.

Od domaćih televizijskih serija gdje je bio angažiran vrijedi spomenuti „Žene sa broja 13.“, „Studio 4“, „Lud, zbunjen, normalan“, „Fist“, „Pečat“, „Kućni ljubimci“ i „Konak kod Hilmije“.

Pored glumačkog angažmana, Damir Kustura radi i kao voditelj u Centru za mlade Gorica u sklopu „Multimedijalnog projekta“.

Glumac se nalazio i na poziciji predsjednika „Sindikalne organizacije Pozorišta mladih Sarajevo“, te predsjednika „Udruženja Medija – Art“. Značajno je da je i jedan od osnivača „Juventafesta“, a tri godine je tu obnašao funkciju izvršnog ravnatelja. Također je osnivač i predsjednik udruženja „Forum“.

Najveća postignuća

Među najveća postignuća glumca Damira Kusture definitivno spada njegova kazališna karijera zahvaljujući kojoj se proslavio među odraslima i djecom. On osobno smatra da je najveći pečat i na neki način prekretnicu u njegovoj karijeri, ali i privatnom životu pružila kazališna predstava redateljice Selme Spahić pod nazivom „Hipermnezija“.

Damir Kustura svojim najvećim uspjehom smatra to što radi posao koji voli te što ima priliku surađivati sa svim generacijama.

Autor: E.P.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*