Elvis J. Kurtović

Elvis J. Kurtović, pravim imenom Mirko Srdić, popularni je bosanskohercegovački tekstopisac, skladatelj, kolumnist i voditelj. Bio je na čelu osnivanja pokreta “Novi primitivizam”, kao i skupine Elvis J. Kurtović & His Meteors. Pored toga bio je i jedan od članova poznatog benda “Zabranjeno pušenje” s kojim je nastupao na turnejama i sudjelovao na snimanju nekoliko albuma. Elvis se okušao i u ulozi glazbenog urednika na jednom sarajevskom radiju.

Obrazovanje

Elvis J. Kurtović je osnovnu školu završio u gradu Sarajevu, a po završetku osnovne škole upisao se u sarajevsku Drugu gimnaziju koja se nalazila nedaleko od mjesta na kojem je živio. Manje je poznato da je uspješno završio studij na Građevinskom fakultetu u Sarajevu.

Privatni život

Elvis je rođen kao Mirko Srdić 1962. godine u Sarajevu. Odrastao je u poznatom sarajevskom naselju Koševo, a u svom rodnom gradu je ostao i tijekom ratnih godina. Iako je dobar dio svog života posvetio obrazovanju te akademskom usavršavanju, postao je poznat zahvaljujući svojoj estradnoj karijeri. Elvis ima jednog brata koji je pravnik po struci.

Svoj ljubavni život uglavnom je uspio sačuvati van dosega medija i javnosti te o njemu gotovo nikada nije govorio javno.  Vrlo rijetko daje izjave, intervjue ili ima bilo kakve istupe za medije.

Elvis je svoj nadimak, odnosno umjetničko ime koje je postalo i dijelom naziva njegove skupine dobio na zanimljiv način. Zapravo, ono je nastalo iz šale. U vrijeme kada je osnivao svoju skupinu u njegovom rodnom naselju Koševu rodio se sin njegovog susjeda Jasmina Kurtovića, inače obožavatelja rock muzike. Njegov susjed je sina nazvao Elvis, a Mirko Srdić se tada sa svojim kolegama šalio kako je dijete dobilo ime po rock legendi Elvisu Presleyu. On i kolege su svoju skupinu u početku nazvali “Elvis Jasmina Kurtović”, no to svakako nije prošlo dobro, budući da ih je Jasmin Kurtović tužio.

Uporaba naziva “Elvis Jasmina Kurtović” je bila zabranjena pa su se članovi skupine mudro dogovorili da ostave samo Elvis J. Kurtović. Kako bi nastavio sa svojom šalom koja je svakako bila i dio djelatnosti Mirka Srdića, on je pustio zulufe kakve je nosio i Elvis Presley. Od tada je Elvis. J. Kurtović postao prepoznatljiv pod tim imenom. Čak je priznao da ga njegovim pravim imenom gotovo nitko ne oslovljava, osim recepcionera u hotelima i policajaca kada napravi neki prekršaj.

Posao

Početak karijere Mirka Srdića, poznatijeg kao Elvisa J. Kurtovića, uglavnom se veže za osamdesete godine dvadesetog stoljeća. Početkom osamdesetih godina u Sarajevu je osnovan pokret “Novi primitivizam” koji je predstavljao odgovor na britanske punk i new wave kulture. Jedan od osnivača tog pokreta bio je upravo i Elvis Kurtović koji je s članovima bendova “Zabranjeno pušenje”, “Plavi orkestar” i “Crvena Jabuka” tim činom pokrenuo novi val.

Za taj kultni pokret usko je vezana i popularna serija “Top lista nadrealista”. Iz “Novog primitivizma”, rodila se i ideja o stvaranju skupine koja je nastala 1981. godine i nazvana “Elvis J. Kurtović & His Meteors”. Uz Kurtovića, osnivači su bili i Davor Sučić (Sejo Sexon), Branko Đurić Đuro i Seid Karajlić (Dražen Janković).

U to vrijeme bila je aktivna i skupina “Zabranjeno pušenje”, zapravo su se svi družili i svirali zajedno, no zbog vojnih obveza članova “Zabranjeno pušenje” većina ih nije bila tu, pa je Davor Sučić (Sejo Sexon) koji je bio jedan od glavnih članova “Zabranjenog pušenja”, u to vrijeme nastupao sa skupinom “Elvis J. Kurtović & His Meteors”.

Iako Mirko Srdić, tj. Elvis J. Kurtović nije nikada vokalno niti glazbeno sudjelovao u izvedbama, uvijek se pojavljivao na nastupima s gitarom koja nije bila ozvučena. On je bio tekstopisac te pokretač različitih ideja koje su bile vezane uz djelatnost skupine. Kada su se članovi “Zabranjenog pušenja” vratili sa služenja vojnog roka Sejo Sexon se vratio u svoju matičnu skupinu, ali oni i Kurtović su nastavili suradnju.

Skupina “Elvis J. Kurtović & His Meteors” djelovala je četiri godine, točnije od 1984. pa sve do 1988. godine, a kao plod rada skupine objavljena su tri albuma: “Mitovi i legende o kralju Elvisu” koji je objavljen 1984. godine, zatim godinu kasnije album “Da Bog da crk'o rok’ n’ rol” te album “Čudesan svijet privatluka” koji je izašao 1988. godine. Iz opusa skupine kasnije su izašla još dva kompilacijska albuma “Hitovi ‘83-‘88 “godine 1996. te “Najgori hitovi” godine 1997.

Od 1996. godine Kurtović je surađivao s grupom “Zabranjeno pušenje” koja je nakon rata opet počela djelovati. S njima je sudjelovao u snimanju albuma “Fildžan viška” iste te godine, zatim na albumu “Hapsi sve” koji je izašao 1998. godine i albumu “Agent tajne sile” iz 1999. godine. 2002. godine Elvis J. Kurtović s nekadašnjim pjevačem skupine “Zabranjeno pušenje” Marinom Gradcem snima album “To sam ja ili Die Neue Bosnische Kunst”.

Prije toga se od 2001. pa do 2002. godine okušao kao voditelj u vlastitom TV programu u kojem su gostovale brojne poznate ličnosti, kako bosanskohercegovačke, tako i s prostora Balkana, a radio je i kao kolumnist te glazbeni urednik na radiju Sarajevo.

2011. je u Domu mladih u Sarajevu nastupio na humanitarnom koncertu s kolegama Al Dinom, Dadom Čauševićem, Emirom iz grupe “Frozen Camels”, Adnanom Šaranom iz grupe “Skroz”, Mirelom Laković i Elvirom Lakovićem Lakom te Almasom iz grupe “Erogene zone”.

Kurtović je u okviru glazbene manifestacije Baščaršijske noći koja se 2015. godine održala u Bosanskom kulturnom centru gostovao zajedno s Draženom Žerićem Žerom iz “Crvene jabuke”, Sejom Sexonom iz “Zabranjenog pušenja”, Fadilom Redžićem iz “Indexa” i Sašom Lošićem Lošom iz “Plavog orkestra”.

Elvis je za vrijeme karantene koja je vladala zbog pandemije koronavirusa bio kreativan pa je snimio pjesmu “Ja ne smijem dobiti koronu” za koju je rekao da je zapravo autobiografska, jer i on kao bolesna osoba spada u rizičnu skupinu. Nedugo nakon toga po tko zna koji put je opet udružio snage sa Sejom Saxonom, a rezultat njihove suradnje bila je pjesma “Korona hit pozitivan”.

Najveća postignuća

U najveća postignuća Mirka Srdića ili Elvisa J. Kurtovića svakako se ubrajaju pokretanje kultnog sarajevskog pokreta “Novi primitivizam”, zatim osnivanje skupine “Elvis J. Kurtović & His Meteors” te suradnja s poznatom sarajevskom skupinom “Zabranjeno pušenje”.

Autor: D.P.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*