Emina Jahović

Emina Jahović je poznata pop pjevačica i kantautorica. Osim glazbene karijere, okušala se još i u glumačkim vodama tijekom srednje škole, ali i kada se pojavila u epizodi turske serije Polje Lala (tur. Lale Devri). Snimala je razne modne reklamne kampanje i pojavljivala se na naslovnicama raznih europskih časopisa. Poznata je kako na području Balkana, tako i u Turskoj gdje je živjela i radila tijekom dužeg razdoblja.

Obrazovanje

Osnovnu školu „Meša Selimović“ završila je u Novom Pazaru odličnim uspjehom. Paralelno je pohađala i završila glazbenu školu „Srpska muzička škola“ (Muzička škola Stevan Mokranjac). Tu je učila sviranje gitaru, a još je od ranije svirala klavir.

Tijekom osnovne škole bila je članica folklorne sekcije, a pjevala je i u lokalnom koru svog rodnog grada Novog Pazara. U istom gradu završila je gimnaziju gdje se odlučila za jezički smjer. Tijekom pohađanja gimnazije Emina Jahović imala je kazališne glumačke angažmane u predstavama „Antigona„ i „Galeb“.

Iako je, kako je sama priznala, oduvijek imala ambiciju upisati studij arhitekture, fakultetsko obrazovanje stekla je na Fakultetu za menadžment na Univerzitetu Braće Karić „BK“ u Beogradu (Univerzitet Alfa u Beogradu) te je dobila znanstvenu titulu bakalaureata.

Emina Jahović aktivno govori srpski, turski i engleski jezik, a služi se bugarskim i slovenskim.

Privatni život

Emina Jahović rođena je 15. 1.1982. godine u Novom Pazaru. Podrijetlom je iz bošnjačke obitelji. Roditelji su joj dali ime Emilija, no ona ga nikada nije koristila u javnosti, te ga je kasnije konačno promijenila u Emina.

Rođena je u liječničkoj obitelji. Njen otac Nusret Jahović, koji je preminuo s njenih trinaest godina, bio je kardiotorakalni kirurg, a majka Senija Jahović pedijatrica. Njena starija sestra Sabina Jahović je dječja psihijatrica, a brat Mirsad Jahović Turkdžan je poznati košarkaš.

Tijekom osnovne škole i Emina je počela igrati košarku koju je napustila zbog savjeta majke koja je procijenila da to nije dobro za njenu građu.

Kada je imala samo sedamnaest godina udala se za Aladina Đulovića kojeg je upoznala u svom rodnom gradu. Ipak, taj brak je trajao svega nekoliko mjeseci, te ga je okončala razvodom čim je postala punoljetna. Pretpostavlja se da je uzrok razvoda bilo neslaganje njenog prvog supruga da se bavi muzikom.

Pisalo se mnogo o njenoj vezi s Markom Miškovićem koji je sin srpskog tajkuna Miroslava Miškovića, ipak ta veza je okončana.

Godine 2004. tijekom odmora u Turskoj, Emina Jahović upoznala je poznatog turskog pjevača, kantautora, plesača, glumca i biznismena Mustafu Sandala. Vjenčali su se 13.1.2008. godine. Prvog sina Jamana dobili su u kolovozu iste godine, a mlađeg sina Javuza 21.2. 2012. godine.

Nakon deset godina braka, 6.6.2018. godine, Emina Jahović i Mustafa Sandal okončali su svoj brak razvodom.

Posao

Emina Jahović je svoju karijeru započela nastupom na BH Eurosong Showu 2002. godine s pjesmom „U la la“. Iste godine objavila je prvi album pod nazivom Osmi dan. S ciljem što bolje promocije pomenutog albuma, 2004. godine je s kolegom i prijateljem Harijem Varešanovićem otišla na turneju poznatu kao The World Tour: Hari Mata Hari & Emina Jahović. Turneja je održana u Sjevernoj Americi i Europi, a sastojala se od preko 30 koncerata, najviše za publiku bivših jugoslavenskih zemalja.

Kao veoma mlada, sudjelovala je i pobijedila na festivalu Sunčane skale, pjevajući pjesmu „Uzalud se budim“, a uspjeh je ostvarila osvojivši i „Zlatnu zvezdu“ na dodjeli „Oskara popularnosti“ koji je održan u Sarajevu.

Iako se okušala na bosanskohercegovačkom Eurosong Showu, Emina Jahović je nekoliko godina kasnije sudjelovala i na srpskom nacionalnom izboru za eurovizijsku pjesmu.

Svoj rad nije samo usmjerila na pjevanje, već je i pisala i komponirala pjesme. Kao produkt toga, nastali su drugi album (2005. godine) pod nazivom Radije ranije i treći (2009. godine) album Exhale. Pjesme s trećeg albuma promovirala je u poznatom beogradskom Sava Centru, velikoj koncertnoj dvorani, gdje su joj se na pozornici pridružile velike pjevačke zvijezde.

Emina Jahović je neko vrijeme boravila u New Yorku i snimila pjesme na engleskom jeziku, od kojih je osobito poznat singl Exhale.

Vrijedi spomenuti i njenu suradnju s poznatim pjevačima poput Saše Kovačevića, Dine Merlina, Nataše Bekvalac, Dženana Lončarevića, Amela Ćurića, Milice Todorović, te Željka Joksimovića. Svoje pjesme snimala je i na turskom jeziku, pa je surađivala i s poznatim turskim izvođačima.

Pored toga što je snimila dvije reklame za jednog od najpoznatiji mobilnih operatera u Turskoj, Emina Jahović se okušala i kao glumica u turskoj TV seriji „Polje lala“ („Lale Devri“).

S obzirom na atraktivni izgled, angažirana je i na polju mode. Tako je postala službeno lice turskih i makedonskih modnih brendova, a njene fotografije krasile su naslovne stranice mnogih europskih časopisa.

Godine 2010, Emina Jahović se našla u turskom izdanju magazina „Vogue“, što je zasigurno jedan od njenih najvećih uspjeha na polju modelinga.

U poznatom talent show-u X Factor Adria bila je članica žirija i mentorica nekoliko sudionika tog natjecanja. 2016. godine isto tako postaje članica žirija u sličnom projektu Rising Star Turkey.

Najveća postignuća

Prvo njeno veliko dostignuće bio je debitantski album koji je izašao 2002. godine, te njena pomenuta turneja s poznatim bosanskohercegovačkim pjevačem Harijem Mata Harijem.

U najveća postignuća Emine Jahović mogla bi se ubrojati pobjeda na festivalu „Sunčane skale“ s pjesmom „Uzalud se budim“ u Herceg Novom iz 2003. godine. Iste godine dobila je nagradu „Zlatna zvijezda“ na dodjeli „Oskara popularnosti“ u Sarajevu.

Godine 2005. njen drugi album je bio visoko rangiran na nekoliko velikih glazbenih tržišta, što se ponovilo s njenim trećim albumom.

U njena značajna postignuća ubraja se i potpisivanje ugovora s kućom „Sony Music Entertainment“ što je značilo i ostvarenje međunarodne karijere. Njen singl „Exhale“ prikazan je na MTV Adria show-u „TOP 20“ koji predstavlja najveće spotove.

Godine 2011. od HELLO-a je proglašena osobom godine. Godine 2012. bila je prva glazbenica koja nije iz Hrvatske, a da je njen rad emitiran na CMC-u, najvećem hrvatskom glazbenom kanalu.

Emina Jahović je godinu dana nakon toga postala dobitnica medijske nagrade OMU-a. Osobno smatra da je njen album „Dalje“ koji je izašao 2018. godine njen najbolji album u karijeri.

Autor. E.P.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*