Fahrudin Pecikoza

Fahrudin Pecikoza je političar i jedan od najcjenjenijih bosanskohercegovačkih tekstopisaca. Napisao je tekstove pjesama brojnim slavnim pjevačima, ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i s područja cijelog Balkana. Također je poznat po tome što je jedno od estradnih lica koja se aktivno bave politikom. Jedan je od osnivača AMUS-a, Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca, koja je osnovana 2000. godine.

Obrazovanje

Nisu poznati konkretni podaci o obrazovanju Fahrudina Pecikoze. Zna se samo da se školovao u rodnom gradu Sarajevu.

Privatni život

Rođen je 11.2.1962. godine u Sarajevu, gdje je i odrastao. U njegovom susjedstvu živjeli su neki od najpoznatijih pjevača – Hari Mata Hari i Edin Dervišhalidović, poznatiji kao Dino Merlin, s kojima je kasnije dosta surađivao. Puno se pisalo o njegovim privatnim nesuglasicama s Dinom Merlinom, no tekstopisac je priznao da je to način njihove komunikacije zbog specifičnog temperamenta koji obojica posjeduju. Također je tijekom jednog intervjua spomenuo da Dinu Merlina i Harija Mata Harija nije doživljavao kao velike zvijezde jer ih je gledao kao kolege iz susjedstva, no da su oni definitivno postigli ogroman uspjeh.

Zanimljivo je kako se Fahrudin uopće počeo baviti pisanjem pjesama. Naime, on je radio kao konobar, ali oduvijek je volio pisati pjesme. Kako je vidio da od konobarenja nema velike zarade, prva ambicija bila mu je napisati zbirku poezije, no nakon što je upoznao neke pjesnike i shvatio da se oni nisu obogatili od svog rada, pomislio je da bi mogao početi pisati pjesme za pjevače. Tako je i započela njegova karijera i tako je uplovio u te vode.

Fahrudin Pecikoza jedna je od onih javnih osoba koje su uspjele svoj privatni život dosta dobro sačuvati daleko od očiju javnosti. Ipak, poznato je da je u dugogodišnjem braku sa suprugom Lejlom. Zbog svog posla često živi odvojeno od svoje supruge pa je priznao da mu sve više nedostaje kako stari. Priznao da je da mu je supruga bila izvor inspiracije za pisanje brojnih tekstova, a jedna od najpoznatijih pjesama koje joj je posvetio nosi upravo njeno ime. Riječ je o pjesmi “Lejla” s kojom je Hari Mata Mari ostvario ogroman uspjeh osvojivši treće mjesto na Eurosongu.

Osim što piše pjesme, Fahrudin Pecikoza radi na jednoj biografskoj knjizi i angažiran je u politici. Što se tiče njegovih političkih aktivnosti, kao razloge za takav angažman naveo je društvenu odgovornost, ali svakako i financijsko pitanje.

Posao

Fahrudin Pecikoza je u početku radio kao konobar u Sarajevu, no onda je odlučio započeti karijeru tekstopisca koja je kasnije postala vrlo uspješna. Na poslovnom planu ostvario je velika postignuća, surađivao je s najvećim glazbenicima na prostoru Balkana. Pisao je pjesme poznatim pjevačicama i pjevačima poput Jelene Karleuše, Elvire Rahić, Nede Ukraden, Severine, Tajči, Maje Šuput, Jelene Tomašević, Lepe Brene, Sanje Doležal, Harija Mata Harija, Dine Merlina, Halida Bešlića, Zdravka Čolića, Željka Joksimovića, Muhameda Fazlagića Fazle, Semira Cerića Koketa, Mladena Vojičića Tife, Halida Muslimovića, Borisa Novkovića itd.

Napisao je pjesmu “Sva bol svijeta”, koju je 1993. godine Fazla izveo na Eurosongu u Dublinu, a 2006. godine je s kolegom Dejanom Ivanovićem napisao tekst pjesme “Lejla”, koja je izvedena na Eurosongu u Ateni.

Pored toga poznate su i mnoge druge pjesme za koje je Pecikoza napisao tekst, a ostale su upamćene kao hitovi. Neke od njih su “A gdje je ona slatka k'o bombona”, “Strah me da te volim”, “Baš ti lijepo stoje suze”, “Bekrija”, “Sada znam”, “Plavo oko”, “Miljacka”, “Sijede”, “Volio bi’ da te ne volim”, “Prsten i zlatni lanac”, “A sada idem”, “Nema više ljubavi”, “Ja ne pijem”, “Kao domine”, “Mostarska”, “Sedamnaest ti je godina”, “Zakon jačega” itd.

Kao što je već spomenuto, pored karijere tekstopisca, Fahrudin Pecikoza bavi se i politikom. Jedno je vrijeme bio član Radončićevog Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBB), a onda je 2015. godine istupio i priključio se Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi. Krajem 2019. godine je opet pristupio Klubu zastupnika SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo.

Najveća postignuća

Što se tiče njegovih postignuća kao tekstopisca, najveći uspjeh Fahrudina Pecikoze je spomenuti plasman pjesme “Lejla” na Eurosongu 2006. godine, za koju je on napisao tekst u suradnji s Dejanom Ivanovićem. To nije bio prvi put da je neka njegova pjesma završila na Eurosongu. Nešto ranije, točnije 1993. godine, na Eurosongu u Dublinu izvedena je njegova pjesma “Sva bol svijeta”.

Autor: E.P.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*