Alen Ovčina

Alen Ovčina je bosanskohercegovački rukometaš i član rukometne reprezentacije BiH. Igra na poziciji lijevog krila, a dio nacionalnog tima postao je 2014. godine. Od 2018. nastupa za RK Vojvodina, dok je ranije još igrao za RK Sloboda Tuzla, RK Konjuh, RK Bosna Sarajevo, RK Gračanica, katarski Al-Shamal, RK Vogošća Poljine Hills i turski Antalyaspor Hentbol.

Privatni život

Alen je rođen 27.2.1989. godine u Tuzli. Od malena je volio sve sportove pa se i okušao u dosta njih, ali u nijednom nije opstao duže od godinu dana. Trenirao je nogomet, ples, karate, odbojku, plivanje i gimnastiku, a s prijateljima je na ulici igrao i košarku.

S vremenom su proradili geni pa je na red došao i rukomet. Naime, Alenova mama Gordana se svojevremeno također bavila rukometom i zapravo je ona zaslužna za ljubav koju je razvio prema rukometu, jer je kao dječak prisustvovao svakom njenom treningu na tuzlanskom Mejdanu. Samo jedan rukometni trening bio je dovoljan da zavoli taj sport, iako se nitko od njegovih prijatelja nije bavio njime.

Alen je duži niz godina bio u vezi s diplomiranom ekonomisticom i menadžericom Jasminom Pihljak, a par je 2016. godine uplovio u bračne vode. Vjenčanje su obavili u rodnoj Tuzli i zanimljivo je da su dio fotografija s vjenčanja odradili u dvorani Mejdan gdje je Alen svečano odijelo zamijenio dresom bosanskohercegovačke reprezentacije te tako na neki način pokazao koliko mu znači igranje za reprezentaciju.

Posao

Alen Ovčina se rukometom počeo baviti s 14 godina, a u to je vrijeme trenirao u RK Sloboda Solana iz Tuzle. Godinu dana kasnije dobio je poziv da zaigra za RK Lokomotiva iz Brčkog pa je tada je na dvojnu registraciju igrao i za Slobodu i za Lokomotivu.

Ovčina je s vremenom izrastao u dobrog igrača i postao stalni član prve momčadi Slobode. Nakon ovog tuzlanskog kluba počinje igrati RK Gračanica, a onda je 2010. godine zaigrao za RK Konjuh.

Nakon godinu dana i dobrih partija koje je pružio za klub iz Živinica, Alen Ovčina prelazi u redove sarajevske Bosne koja je tada bila najjači klub u državi. S Bosnom imao je priliku igrati i Ligu prvaka, gdje postigao i par pogodaka. Alenova igra se nije svidjela tadašnjem treneru pa više nije dobivao priliku u utakmicama tog natjecanja, a sve manje i u domaćem prvenstvu.

Zbog male minutaže i jake konkurencije u Bosni ponovo odlazi u redove kluba iz Gračanice, ali ovaj put na posudbu. Nakon tri godine igranja u Gračanici, izgradio je reputaciju jednog od najboljih krila u Bosni i Hercegovini, a bio je i najbolji strijelac RK Gračanica. U posljednjoj sezoni u Gračanici imao je prosjek 8 do 10 golova po utakmici.
2012. godine odlazi na jednogodišnju probu u katarski klub Al-Shamal, ali čelnici tog kluba bili su zadovoljni njime pa je potpisao trogodišnji ugovor.

Poslije tri godine igranja u tada dosta amaterskom prvenstvu, Alen Ovčina se 2015. godine vratio u Bosnu i Hercegovinu, u klub RK Vogošća Poljine Hills s kojim je potpisao jednogodišnji ugovor. Po isteku ugovora s Vogošćom odlazi u turski klub Antalyaspor i u svojoj prvoj sezoni u Turskoj postaje najbolji strijelac kluba. Njegova turska avantura trajala je dvije godine, a onda je 2018. godine postao član RK Vojvodina.

Što se tiče njegovih nastupa za reprezentaciju, iako je prošao kadetski i juniorski uzrast reprezentacije BiH, prvi nastup za A – selekciju ostvario je u svojoj 25. godini, u utakmici protiv Latvije koja se odigrala 2014. godine.
Našao se na spisku igrača za povijesni nastup bosanskohercegovačke reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2015. godine.

Bio je jedan od najrazočaranijih igrača nakon diskvalifikacije bosanskohercegovačke reprezentacije zbog greške u zapisniku, odnosno kada je za njihov tim igrao Tomislav Nuić, koji uopće nije bio na popisu. BiH je zbog toga ostala bez plasmana na Svjetsko rukometno prvenstvo 2019. godine, a Ovčina je tada isticao kako je stanje u savezu katastrofalno i kako se takve greške oko zapisnika ne smiju događati.

Reprezentacija BiH je 2019. godine po prvi put u povijesti ostvarila plasman na Europsko prvenstvo, a Ovčina se uz Mirsada Terzića, Benjamina BurićaIvana Karačića, Nikolu Prcu, Ibrahima Haseljića, Senjamina Burića, Dejana Malinovića i ostalih našao na popisu Bilala Šumana za nastup na ovom europskom natjecanju.

Najveća postignuća

Alen Ovčina je 2015. godine s reprezentacijom BiH ostvario povijesni plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru.
U sezoni 2015/16 osvojio je Kup BiH s RK Vogošća.

Godine 2019. je s RK Vojvodina osvojio Kup Srbije. Iste je godine s reprezentacijom BiH ostvario plasman na Europsko prvenstvo 2020. godine u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Autor: I.Ć.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*