Dejan Malinović

Dejan Malinović je profesionalni bosanskohercegovački rukometaš koji je svoju karijeru započeo u RK Borac iz Banja Luke. Do sada je još nastupao za klubove Izviđač, Maribor Branik, Meshkov Brest, Creteil i Dobrogea Sud Constanta. Član je rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, za koju je prvi put zaigrao 2011 godine. Dejan igra na poziciji desnog beka, a tijekom Svjetskog prvenstva u Kataru 2015. godine proglađen je jednim od najtalentiranijih europskih desnih bekova.

Privatni život

Rođen je 12.4.1992. godine u Banja Luci. Njegov otac Željko je odvjetnik, a majka Vesna je građevinski inženjer. Dejan ima i dva brata, mlađeg Mladena i starijeg Igora koji je na školovanju u Švicarskoj.

Jedini je u obitelji koji je umjesto knjige odabrao sport i loptu. Trenirao je nekoliko različitih sportova, a uz rukomet su ga zanimali i nogomet, košarka i šah. Na kraju se ipak odlučio za rukomet, a iako kaže da nema nikakvog posebnog idola, jedan od igrača koje je često znao gledati bio je Mladen Bojinović. Bojinović je također rođen u Banja Luci pa Dejan kaže da su se on i njegovi vršnjaci trudili biti jednako dobri kao i Mladen.

Ipak, njegov najdraži igrač i uzor je Jerome Fernandez, kojeg smatra nevjerojatnim i ustvari savršenim igračem.
Dejan se u ljeto 2015. godine oženio dugogodišnjom djevojkom Aleksandrom. Par ima jedno dijete.

Posao

Malinović je svoje prve rukometne korake napravio u omladinskoj školi RK Borac iz Banja Luke, a kao igrač se afirmirao u redovima RK Izviđač iz Ljubuškog, u koji je stigao 2009. godine. U Izviđaču je proveo tri sjajne sezone tijekom kojih je osvojio Državno prvenstvo i Kup 2013. godine.

Razdoblje tijekom kojeg je igrao za RK Izviđač ističe kao najvažnije u svojoj karijeri. Smatra kako je za vrijeme dok je bio dio tog kluba najviše naučio i napredovao te ističe kako je upijao znanje od nekoliko sjajnih trenera, ali posebno izdvaja Iliju Puljevića i Josipa Glavaša. Za njih kaže da su ispravili brojne greške koje je on radio u igri i napravili ga igračem kakav je danas.

Nakon tri uspješne sezone u Izviđaču, Dejan Malinović je 2013. godine prešao u redove slovenskog rukometnog kluba Maribor Branik i tako započeo svoju internacionalnu karijeru. Međutim, u Mariboru je proveo samo polusezonu 2013/14.

Tijekom zimskog prijelaznog roka 2014. godine prelazi u bjeloruski Meshkov Brest, ali ni tu se nije dugo zadržao pa je već u sezoni 2014/15 potpisao ugovor s klubom Créteil iz Pariza. U Francuskoj je proveo tri uspješne godine, a onda je 2017. godine potpisao ugovor s rumunjskim prvoligašem Dobrogea Sud Constanta.

Što se tiče nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, Dejan Malinović je prošao sve omladinske selekcije. Za juniorsku selekciju je debitirao u prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Srbije u Rumi 05.01.2011. godine.
Na Svjetskom rukometnom prvenstvu za juniore, koje je održano 2013. godine u Bosni i Hrecegovini, imao je odličan učinak i bio je treći najbolji strijelac svoje momčadi. Tada je juniorska rukometna reprezentacija došla do osmine finala i na kraju zauzela 14. mjesto.

Malinović je nakon toga i dalje nastavio pružati dobre partije pa je 2015. godine na seniorskom Svjetskom rukometnom prvenstvu u Kataru bio najbolji strijelac bosanskohercegovačke reprezentacije s postignutih 30 golova. Nekoliko je puta isticao kako mu je velika čast igrati za rukometnu reprezentaciju BiH.

Zbog ozljede nije mogao biti s reprezentacijom u Češkoj, gdje su izabranici Bilala Šumana pobijedili tamošnju reprezentaciju i tako potvrdili odlazak na Europsko prvenstvo, ali se kasnije pridružio ostalim igračima na pripremama za prvenstvo. Malinović se kasnije uz Mirsada Terzića, Ivana Karačića, Vladimira Vranješa, Ibrahima Haseljića, Marka Panića, Alena Ovčinu, Nikolu Prcu, Senjamina Burića i još neke igrače našao na konačnom popisu Bilala Šumana za nastup na ovom europskom natjecanju.

Najveća postignuća

Dejan Malinović je na Svjetskom rukometnom prvenstvu 2015. godine u Kataru proglašen jednim od najtalentiranijih europskih desnih bekova. Uz to je s 30 postignutih pogodaka bio i najbolji strijelac rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Autor: I.Ć.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*