Senjamin Burić

Senjamin Burić je profesionalni bosanskohercegovački rukometaš i član reprezentacije BiH. Dio nacionalnog tima postaje 2010. godine. Svoje prve rukometne korake napravio je u RK Maglaj, a osim tog kluba nastupao je još za HRK Izviđač, RK Borac, RK Gorenje Velenje, HBC Nantes, RK Zagreb i Cesson Rennes MHB. 2019. godine ponovno se vratio u redove francuskog rukometnog kluba Nantes.

Privatni život

Senjamin je rođen 20.11.1990. godine u Doboju, a odrastao je u Maglaju. On i njegov jednojajčani brat blizanac Benjamin Burić su kao dječaci pokazali sklonost ka debljanju i već su s trinaest godina imali višak kilograma, pa su njihovi roditelji Zijada i Eldar inzistirali da porade na tom problemu. Najlakši način to naprave bilo je bavljenje sportom.

Senjamin i brat su prvo počeli s nogometom, ali ubrzo je trener zamolio njihovog oca da više ne dolaze jer nisu bili previše talentirani za taj sport. Nakon toga su počeli trenirati rukomet, a budući da su obojica bili lijeni, i jedan i drugi su htjeli biti na golu kako ne bi morali trčati. Na kraju je ipak Senjamin završio u igri, a Benjamin na golu.
Braća Burić su osim u RK Maglaj zajedno igrali u još tri kluba – HRK Izviđač iz Ljubuškog, RK Borac iz Banja Luke i RK Gorenje iz Velenja, ali su svoju karijeru od 2016. godine nastavili u različitim klubovima, Senjamin je prešao u francuski klub Nantes, a Benjamin u njemački HSG Wetzlar.

On je 15 minuta stariji od svog brata blizanca, a iako fizički jako sliče jedan drugome, kao osobe su jako različiti – Senjamin je dosta smiren i povučen, dok je njegov brat temperamentniji. Njih dvojica imaju i starijeg brata Kenana, a on živi s roditeljima u Maglaju.

Senjamin je 2018. godine sklopio brak s rukometašicom Sonjom Bašić. Budući da je Sonja u to vrijeme bila trudna, odlučili su se za intimnu ceremoniju u krugu obitelji. Krajem 2018. godine rodio se njihov sin Ian, a par je 2019. godine priredio svadbeno slavlje.

On i supruga Sonja su se upoznali u Sarajevu, a za vrijeme dok je on igrao za Nantes, Sonja je također 2017. godine prešla u ženski rukometni klub Nantes kako bi mogli biti zajedno.

Posao

Senjamin Burić se rukometom počeo baviti kao trinaestogodišnjak, a prve rukometne korake napravio je u RK Maglaj. Uklopio se veoma brzo i sve je više napredovao iz dana u dan pa su je ubrzo dobio poziv za kadetsku reprezentaciju BiH, kao i njegov brat Benjamin.

2010. godine uz preporuku svog prvog trenera Mahmuta Obralića prelazi u redove RK Izviđač iz Ljubuškog. Senjamin je bio jako dobro prihvaćen u klubu i jednom je prilikom rekao kako bi svaki mladi igrač iz Bosne i Hercegovine koji želi uspjeti u rukometu trebao proći RK Izviđač. Dodao je kako se u ovom klubu forsira da svaki mladi igrač dobije priliku i da se na svih gleda isto – bili oni strani ili domaći igrači.

Burić je u Izviđaču ostao do 2013. godine, a onda je prešao u slovenski klub Gorenje iz Velenja. Tijekom tri godine u Gorenju pružao je odlične partije, a to su zapazili i ljudi iz francuskog velikana HBC Nantes, u koji odlazi 2016. godine.

U Nantesu je pored izrazito jakog domaćeg prvenstava igrao i Ligu prvaka. S ovim klubom je osvojio Coupe de France – francuski kupi i Trophée des Champions – Superkup.

Nakon uspješne dvije sezone u Francuskoj, Senjamin Burić 2018. godine karijeru nastavlja u PPD Zagreb. Zanimljivo je spomenuti kako je za vrijeme dok je igrao za Zagreb u jednoj od utakmica Lige prvaka zaigrao protiv brata Benjamina, koji je igrao za Flensburg. To je zapravo bio prvi put da su igrali jedan protiv drugoga.

Poslije samo jedne polusezone u PPD Zagreb, Senjamin je pred kraj 2018. godine prihvatio ponudu da u ljeto 2019. prijeđe u francuski Cesson Rennes. Iako je po dolasku u Zagreb najavljen kao zvučno pojačanje u redovima hrvatskog velikana, ostao je dojam da ga nisu dovoljno koristili. U PPD Zagreb je ostao do kraja sezone, a po završetku ipak nije prešao u redove Cesson Rennesa jer je klub nanizao loše rezultate i u međuvremenu postao drugoligaš.

Senjamin je tada pronašao drugo rješenje i potpisao je ugovor s klubom u kojem je već igrao, a riječ je o HBC Nantes.
Kad su u pitanju nastupi za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, prvi je zabilježio 2010. godine. Bio je na popisu igrača za Svjetsko rukometno prvenstvo u Kataru 2015. godine. Iako je Muhamed Toromanović bio prvi izbor tadašnjeg izbornika za poziciju pivota, Senjamin je dobio priliku i pokazao dobru igru na tom natjecanju.

Reprezentacija BiH je 2019. godine po prvi put u povijesti ostvarila plasman na Europsko prvenstvo, a Burić se uz brata Benjamina, Mirsada TerzićaIvana KaračićaNikolu PrcuIbrahima Haseljića, Alena Ovčinu, Dejana Malinovića i ostalih našao na popisu Bilala Šumana za nastup na ovom europskom natjecanju.

Najveća postignuća

Burić se s kadetskom reprezentacijom BiH plasirao na kadetsko Europsko prvenstvo. Sa seniorima se plasirao na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2015. godine.

2017. godine je s Nantesom osvojio Kup i Superkup Francuske.

S reprezentacijom BiH je 2019. godine izborio nastup na Europskom prvenstvu, što je bio prvi put da se BiH plasirala na ovo natjecanje.

Autor: I.Ć.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*