Mirsad Terzić

Mirsad Terzić je profesionalni bosanskohercegovački rukometaš i član rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. U napadu za svoje momčadi igra na poziciji lijevog beka, dok i u obrani ima značajnu ulogu. Karijeru je započeo u RK Željezničar, a 2009. godine je potpisao ugovor s Veszprémom iz Mađarske za koji bi trebao igrati do ljeta 2020. godine.

Obrazovanje

Pohađao je školu sportskog menadžmenta, a nakon toga je upisao i višu trenersku školu jer se nakon igračke karijere i dalje namjerava baviti sportom, ali na drugi način – bilo kao rukomentni trener ili kao menadžer.

Privatni život

Mirsad je rođen 12.7.1983. godine u Priboju. 2009. godine se oženio Dinkom, diplomiranom ekonomisticom, a par se iste godine preselio u Veszprém u Mađarskoj. Ondje su se kasnije rodili i njihovi sinovi Mak i Isak. Mirsad je jednom prilikom rekao kako mu odgovara mentalitet Mađara te da je Veszprém grad u kojem sve funkcionira savršeno – sve je na dohvat ruke, a ljudi su jako ljubazni.

Slobodno vrijeme najčešće provodi sa ženom i djecom u prirodi. Budući da im je jezero Balaton dosta blizu, često odlaze tamo s prijateljima, posebno u ljetnim mjesecima.

Za sebe kaže da nije strog otac, ali mu je važno da djeca poštuju njega i suprugu te da znaju tko je tko u kući. Što se tiče same karijere i sporta, Mirsad smatra kako svaki sportaš mora naučiti poštovati i čuvati sebe i svoje tijelo. Naglašava kako je za jednog profesionalca jako važno ulagati u sebe, paziti na zdravlje i živjeti sportski.

Posao

Mirsad Terzić je svoju rukometnu karijeru započeo 1999. godine u RK Željezničar. Za RK Željezničar je nastupao sve do 2002. godine, nakon čega prelazi u HRK Izviđač. Terzić je u ljubuškom Izviđaču bio standardni član prve postave sve do 2005. godine.

Nakon Izviđača odlazi u RK Zagreb, za koji je igrao do 2007. godine. Te je godine potpisao četverogodišnji ugovor Celjem, ali je za ovaj slovenski rukometni klub igrao do 2009. godine.

2009. godine Terzić dolazi u redove mađarskog Veszpréma i vrlo brzo postaje nezamjenjiv dio tog tima. S Veszprémom je postao višestruki državni prvak i u tom je klubu izrastao u jednog od najboljih defenzivnih igrača Europe. Iako je ostao u ovom klubu duži niz godina, ne smatra da je propustio nešto i ističe kako nema potrebe ići bilo gdje jer je Veszprém rukometni gigant.

Dres rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine prvi je put obukao s nepunih 17 godina, a s vremenom je postao i kapetan. Za reprezentaciju BiH je odigrao preko stotinu utakmica i rekorder je po broju nastupa u dresu BiH. S reprezentacijom se 2015. godine plasirao na Svjetsko prvenstvo, ali ekipa tada nije uspjela proći prvi krug natjecanja.

Reprezentacija BiH se 2019. godine po prvi put u povijesti plasirala na Europsko prvenstvo, a Terzić se uz Ivana Karačića, Ibrahima Haseljića, Marka Panića, Vladimira Vranješa, Alena Ovčinu, Nikolu Prcu, Senjamina Burića, Dejana Malinovića i ostalih našao na konačnom popisu Bilala Šumana za nastup na ovom europskom natjecanju.

Najveća postignuća

Dok je bio član HRK Izviđač, Mirsad Terzić je u sezoni 2004/05 u utakmicama EHF Lige prvaka postigao 50 golova u samo šest susreta, zbog čega je bio najbolji strijelac grupne faze ovog natjecanja.

S Izviđačem je dva puta osvajao Prvenstvo Bosne i Hercegovine, a 2016. godine je proglašen najboljim sportašem BiH.

Do kraja 2018. godine je s Veszprémom osam puta bio prvak Mađarske, osvojio je devet Kupova i dvije SEHA lige te je četiri puta bio na Final fouru Lige prvaka.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*