Ismeta Dervoz

Ismeta Dervoz u mladosti je bila poznata kao popularna jugoslavenska pjevačica i TV voditeljica, a u današnje vrijeme najpoznatija je po svojem političkom djelovanju u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. U sedamdesetim i osamdesetim godinama ostvarila je značajnu glazbenu karijeru na prostorima bivše države, jedno vrijeme se bavila brojnim producentskim i uredničkim angažmanima na par bosanskohercegovačkih televizija, a nakon toga se angažirala u politici.

Obrazovanje

1984. godine je dobila diplomu na Višoj ekonomsko-komercijalnoj školi u Sarajevu. Također je i stručno obrazovana glazbenica, jer je u rodnom gradu završila i nižu glazbenu školu, i to na odsjeku za klavir.

Govori nekoliko stranih jezika: engleski, francuski, ruski i talijanski.

Privatni život

Ismeta Dervoz rođena je 18.1.1954. godine u Sarajevu, a pjevanju se posvetila već u dobi od četrnaest godina, to jest 1968. godine.

Ismeta je 20 godina bila u braku s košarkašem Rođenim Krvavcem.

Posao

Prva glazbena grupa u kojoj je Ismeta Dervoz nastupala kao pjevačica zvala se Kodeksi, a u njoj je tada mlada glazbenica imala priliku svirati s budućim glazbenim velikanima Željkom Bebekom i Goranom Bregovićem. Međutim, Kodeksi su se razišli već iste godine, a iz bivšeg su benda nastala dva velika jugoslavenska pop-rock sastava – Bijelo Dugme i Ambasadori. Ismeta se nakon raspada Kodeksa priključila Ambasadorima.

Ovaj se novi bend u počeku, kao i mnogi mladi bendovi u bivšoj državi, bavio obrađivanjem stranih hitova. No, nakon uspješnih prvih nastupa na značajnim domaćim glazbenim festivalima, i Ambasadori su se okrenuli pisanju vlastitih materijala, te je njihova uzlazna putanja tada mogla započeti.

Ambasadori su u svoje vrijeme bili iznimno utjecajna i popularna grupa te su, uz mnoge izmjene članova, tijekom svojeg djelovanja izdali 22 singla, dva LP-a i četiri audio kazete.

Ismeta Dervoz nije bila jedini vokal Ambasadora, nego je na toj funkciji prije nje u bendu bio Zdravko Čolić, a 1977. godine je Ismetu na vokalima zamijenila pjevačica Jasna Gospić. Međutim, Ismeta je, u neku ruku, bila i ostala najprepoznatljiviji glas Ambasadora jer je s njima djelovala u vrijeme kad je grupa bila na samom vrhuncu svoje slave, odnosno u prvoj polovici sedamdesetih godina.

Najveći uspjesi Ambasadora bili su nastupi na domaćem glazbenom festivalu Vaš šlager sezone 1975. godine (gdje su osvojili četvrto mjesto, kao i nagradu „Zlatni mikrofon“, i to za izvedbu pjesme „Zemljo moja“), zatim 1976. godine na festivalu u Opatiji (gdje su proglašeni pobjednicima), te iste godine i na Euroviziji, kad je u Haagu Ismeta s njima pjevala hit „Ne mogu skriti svoju bol“.

Međutim, Ismeta Dervoz se ubrzo nakon ovog „zlatnog razdoblja“ Ambasadora oprašta od kolega iz sastava jer želi započeti solističku karijeru. Ambasadori su, međutim, ostali zapamćeni kao inovatori domaćeg zabavnog rocka jer su bili prvi pop-rock bend s ovih prostora koji je u svoj zvuk uveo i puhačke instrumente.

Ismeta je idućih par godina kao solo glazbenica nastavila s daljnjim nastupima na najvažnijim jugoslavenskim glazbenim festivalima te je već 1980. godine na festivalu Vaš šlager sezone osvojila glavnu nagradu s pjesmom „Ja nemam mira“.

Godine 1981. na tržište je izbacila i svoj prvi solistički studijski album jednostavnog naziva Ismeta. Pjesme za ovo izdanje su joj napisali poznati glazbenici poput Rajka Dujmića, Kemala Montena, Slobodana Vujovića i drugih.
Iste godine, Ismeta se već po drugi put našla na Euroviziji u Irskoj, no ovog puta u funkciji jedne od pratećih vokalistica za pjesmu „Lejla“ Seida Memića Vajte.

Iako se dotad bavila gotovo isključivo glazbom, Ismeta Dervoz od 1980. godine počinje i svoj rad na televiziji, i to u svojstvu voditeljice i scenaristice raznih popularnih TV i radio programa. Također, cijele je 24 godine u kontinuitetu obavljala funkciju TV izvjestiteljice s glazbenog Festivala u Sanremu.

Oko 1988. godine je, pronašavši se u novoj karijeri u medijima, prekinula svoju aktivnu glazbenu karijeru. Njezin posljednji nastup te se godine dogodio na istom festivalu Vaš šlager sezone koji joj je obilježio većinu karijere.
Tijekom cijele svoje glazbene karijere preko dvadeset puta je nastupala na najvećim jugoslavenskim glazbenim festivalima.
Godine 1992. je na RTV BiH pokrenula „Takmičenje za pjesmu Evrovizije“ te je obnašala i funkciju producentice tog projekta. U devedesetim godinama postaje više poznata i po svome humanitarnom djelovanju za koje joj je uručena i povelja Internacionalne lige humanista.

Također, od 1995. godine radila je kao glavna i odgovorna urednica glazbeno-revijalnog programa TV BiH. Godine 1999. je ponovno oživjela nekad važan festival Vaš šlager sezone.

Iduća TV kuća za koju je Ismeta Dervoz radila bila je FTV, a za čiji je program producirala koncerte mnogih popularnih glazbenika s prostora bivše države, poput Kemala Montena, Halida Bešlića, Gibonnija, Olivera Dragojevića, Tošeta Proeskog i drugih.

Radila je i na raznim festivalima poput Festivala zabavne glazbe u Mostaru, Bihaću i Neumu, a zatim i dječjeg festivala Mali šlager. Bila je i zamjenica direktora projekta „Otvaranje obnovljenog Starog mosta u Mostaru“ 2004. godine, a cijelih šest sezona uređivala je i jednu od najpopularnijih emisija na bosanskohercegovačkoj televiziji, TV Bingo Show.

Tijekom 2005. godine uredila je 13 emisija uživo za program po nazivu „Ljeto sa FTV“. Posljednji projekt u kojem se pojavila u ulozi televizijske producentice bio je prijenos nogometnog prvenstva EURO 2008. za JS RTV BiH, kao i prijenos koncerta Andree Bocellija i Češke filharmonije.

Bila je i jedna od članica žirija regionalnog televizijskog glazbenog natjecanja po imenu Operacija Trijumf.

Nakon što se od 2010. godine upustila i u političke vode, Ismeta Dervoz je prvo obnašala dužnost projektne menadžerice Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBB), a nakon toga i dužnost zastupnice u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te članice Stalnog izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Kao političarka, najviše se bavila pitanjima kulture i društvene jednakosti.

Najveća postignuća

Kao ključne točke Ismetine pjevačke karijere ističu se nastupi na festivalu Vaš šlager sezone 1975. godine, Festivalu Opatija 1976. godine, Euroviziji 1976. godine.

Također, osvojila je i značajna glazbena priznanja i nagrade, poput Zlatne značke RTV Sarajevo 1976. godine, Estradne nagrade Jugoslavije 1978. godine, Estradne nagrade Bosne i Hercegovine 1979. godine, kao i prvo mjesto na festivalu Vaš šlager sezone 1980. godine.

Za humanitarni rad u razdoblju od 1992. do 1996. godine primila je povelju Internacionalne lige humanista.

Autor: B.K.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*