Jasna Gospić

Jasna Gospić je popularna pjevačica zabavne glazbe iz Bosne i Hercegovine. Pjevačku karijeru započela je krajem sedamdesetih godina u pop-rock sastavima Plima i Ambasadori, da bi se početkom osamdesetih prometnula u Jugoslavensku solističku pjevačku zvijezdu i izdala sedam studijskih albuma. Vrhunac popularnosti doživjela je krajem sedamdesetih te tijekom osamdesetih godina, no i dalje neumorno pjeva i stvara novu glazbu.

Obrazovanje

Ova pjevačica je u rodnom Sarajevu završila osnovnu školu i gimnaziju. S obzirom na to da se u glazbene vode otisnula u mladoj dobi od petnaest godina, ovo je ujedno bio i kraj njezinog službenog obrazovanja.

Privatni život

Jasna Gospić rođena je 5.8.1961. godine u Sarajevu.

Od 1993. godine živi u Pragu sa suprugom Dejanom Sparavalom s kojim ima kćer Dejanu i sina Bojana.

Bila je predstavnica nekoliko svjetski poznatih modnih brendova, poput Roberta Cavallija, Sergia Tacchinija i Tare Jarmon.

U privatnom životu, zanimaju ju teme poput jednakosti spolova i prava životinja. Zbog svog zalaganja za pitanja poput položaja žena u društvu proglašena je počasnom članicom sarajevske udruge Žene ženama.

Posao

Jasna Gospić je pjevačku karijeru započela kao petnaestogodišnjakinja u glazbenoj grupi po imenu Plima, koju je oformio njezin brat Zoran. Iz Plime je vrlo brzo prešla u tada već dosta poznatu pop-rock grupu Ambasadori. Ambasadori su, inače, tijekom svoje karijere imali ukupno četiri vokala, od kojih je Jasna bila treća na toj poziciji. Prva dva vokala Ambasadora bili su Zdravko Čolić i Ismeta Dervoz, od koje je Jasna Gospić preuzela mikrofon 1977. godine. Nakon nje, za ovu grupu pjevao je još i Hari Varešanović.

Prvi značajan glazbeni uspjeh Jasna Gospić je ostvarila prilikom nastupa s Ambasadorima na festivalu po imenu Vaš šlager sezone. Ambasadori su na ovoj manifestaciji 1977. izveli pjesmu „Dođi u pet do pet“ koja je potom postala hit u bivšoj državi.

Međutim, Jasna se u Ambasadorima zadržala tek dvije godine, provevši s njima razdoblje od 1977. do 1979. S ovom grupom izvela je još nekoliko uspješnica na festivalima Vaš šlager sezone 1978. godine („Imam jedan strašan plan“), Splitskom festivalu 1978. godine („Tri bijela kruga“), Zagrebfestu 1978. godine („Otkriću ti jednu važnu stvar“) i Opatijskom festivalu 1979. („Ne traži me“).

Nastupanje s Ambasadorima poslužio joj je kao odskočna daska za uspješnu solističku glazbenu karijeru koju je startala početkom osamdesetih godina. Među njezinim najvećim hitovima iz tog desetljeća, mogu se izdvojiti uspješnice poput pjesama „Strepnja“, „Suze sad ništa mi ne znače“, „Zar je voljeti grijeh“, „Trebam te“ , „Ne idi, dušo“, „Vjeruj pjesmi“, „Vodi me“, „Još malo romantike“, „Laku noć, moje jedino“, „Pokloni mi jastuk“, i mnoge druge.

Od 1991. do 2004. godine Jasna Gospić se neko vrijeme povukla iz glazbene industrije i posvetila se modi.
Do 2019. godine snimila je sedam studijskih albuma: Šećer i so (Diskos, 1988.), Jasna Gospić (Diskoton, 1991.), Kud puklo da puklo (City Records, 2004.), Romantika (Hayat Production, 2008.), Sarajevo meni putuje (City Records, 2011.), Lišće sa Balkana (Croatia Records, 2014.) i Muzici s ljubavlju (Hayat Production, 2017.).

Godine 2005. u studiju bosanskohercegovačke nacionalne televizije sudjelovala je na natjecanju na kojem se birao predstavnik Bosne i Hercegovine za nastup na Euroviziji. Tom je prilikom nastupila s pjesmom „Čarolija“. Pobjednik i predstavnik Bosne i Hercegovine te je godine na Euroviziji ipak bila grupa Feminnem.

Kao pjevačica s glazbenim ugledom među domaćom publikom te dugim stažem na sceni, Jasna Gospić je surađivala s mnogim glazbenim zvijezdama s prostora bivše države, od kojih se mogu izdvojiti Halid Bešlić (pjesma „Samo jednom“), Željko Samardžić (pjesma „Sarajevo meni putuje“), Mladen Vojičić Tifa (pjesma „Jedina“), Duško Kuliš (pjesma „Diše mi srca polovica“), Goran Karan (pjesma „Ljubav miriše“), Kemal Monteno (pjesma „Grlim te prvi put“), Davorin Popović (pjesma „Brzi u 10“) i Mustafa Šantić (pjesma „Najtvrđa su vrata moja“).

Tijekom svoje glazbene karijere duge preko četiri desetljeća, Jasna nije mogla izbjeći i poneki manji skandal. Tako je 2017. godine javno prozvala glazbenicu Zoricu Kondžu, optužujući je da joj želi preoteti pjesmu „Zar je voljeti grijeh“, s izvedbom koje se Jasna proslavila još 1985. godine. Spor je nastao nakon što je Zorica Kondža navodno izjavila kako je ona spomenutu pjesmu, koju je napisao njezin suprug Joško Banov, otpjevala prva te da je stoga „pjesma njezina“.

Međutim, Jasna je tvrdila da je upravo njezina festivalska vokalna interpretacija ovu pjesmu prometnula u pravu glazbenu uspješnicu, iznoseći mišljenje kako ju Zorica Kondža svojim tvrdnjama želi zakinuti za zaslugu u pretvaranju ove kompozicije u jugoslavenski hit.

Najveća postignuća

Među najpamtljivija ostvarenja ove popularne pjevačice svakako treba ubrojati njezine početne nastupe s Ambasadorima na manifestacijama Vaš šlager sezone, Splitskom festivalu, Zagrebfestu i Opatijskom festivalu, koji su od nje stvorili jugoslavensku glazbenu zvijezdu.

Osvojila je mnoge glazbene nagrade, među kojima se može izdvojiti Estradna nagrada Jugoslavije. Natjecala se na izboru predstavnika Bosne i Hercegovine za nastup na Euroviziji 2005. godine.

Snimila je sedam studijskih albuma, a tijekom karijere imala je nekoliko desetaka popularnih hitova.

O njezinoj velikoj popularnosti i u ovom desetljeću govori Jasnin veliki solistički koncert u Narodnom pozorištu u Sarajevu 2012. godine, te obljetnički koncert u sarajevskom Domu mladih održanom 2017. godine, kojim je Jasna Gospić obilježila četrdeset godina svoje glazbene karijere. U 2018. godini održala je i svoj prvi solistički koncert u Beogradu.

Autor: B.K.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*