Feđa Isović

Feđa Isović je bosanskohercegovački scenarist. Autor je dokumentarnih filmova i radiodrama Federalne televizije. Pisanjem scenarija se bavi od 2005. godine, a najpoznatija serija za koju piše scenarije je “Lud, zbunjen, normalan”. Želja za pisanjem mu se javila još u osnovnoj školi, kada je pisao scenarije za stripove, a godinama kasnije se to pretvorilo u profesiju.

Obrazovanje

Studirao je na Likovnoj akademiji.

Privatni život

Rođen je 25.2.1965. godine u Dubrovniku. Danas živi na relaciji Sarajevo-Trebinje. Kuća njegovih roditelja se nalazi uz samu rijeku Trebišnjicu gdje on najviše voli otići na odmor, osobito ljeti kada ostaje dva mjeseca. Oženjen je i ima dvoje djece, kćer Nađu i sina Adema.

Ističe kako ima sreću da život provodi u okruženju izuzetno duhovitih ljudi pa ono što od njih čuje često pretvara u replike koje izgovaraju karakteri koje piše.

Posao

Feđa Isović je nekada pisao novele, prozu i bavio se stripom, a na nagovor redatelja Benjamina Filipovića je 2005. godine napisao svoj prvi scenarij za dugometražni igrani film. Riječ je o filmu “Dobro uštimani mrtvaci”, nakon kojega je Feđa zaglavio u svijetu sedme umjetnosti.

Regionalno prepoznatljiv postaje nakon serijala “Lud, zbunjen, normalan” koji je postigao veliki uspjeh, a Feđa je svakim sljedećim projektom potvrđivao svoju kvalitetu. Nakon serije u kojoj su glavne likove utjelovili Mustafa Nadarević, Senad Bašić i Moamer Kasumović, realizirao je niz drugih uspješnih filmskih projekata i serija.

Početkom 2018. godine je počeo raditi na novoj humorističnoj seriji “Konak kod Hilmije” koju mnogi uspoređuju s kultnom serijom “Alo, alo”. Radnja se odvija u vrijeme Drugog svjetskog rata u Sarajevu, a serija je premijerno prikazana krajem travnja 2018. Feđa je priču za ovu seriju imao u glavi punih deset godina, ali bile su potrebne godine da se kockice poslože. Glumačku ekipu, između ostalih, čine Tarik Filipović, Emir Hadžihafizbegović i Almir Kurt.

Feđa Isović zajedno s Almirom Kurtom nastupa u pop-rock grupi Karne koja je osnovana 2010. godine u Sarajevu. Osim njih dvojice, grupu čine i Alen Pilav, Nermin Dedić, Edin Hadžagić i Goran Navojec. 2011. godine su objavili album “Diktatura amatera”. Feđa kaže da bi volio da češće imaju svirke, trenutno sviraju nekoliko koncerata godišnje, te da ne može zamisliti bolji način za druženje.

Smatra kako je posao scenarista u Europi podcijenjen i loše plaćen, što je razlog tome da imamo mnogo redatelja, a manjak scenarista. Kaže kako je moguće da redatelj upropasti neki dobar film, ali nije moguće da od lošeg scenarija napravi dobar film.

2017. godine je snimio seriju “Ne diraj mi mamu”, u kojoj su se pojavili Anđelka Prpić, Branko Đurić, Rene Bitorajac, Admir Glamočak, Jasna Diklić, Dragan Marinković Maca, Haris Burina i drugi. Autor je i humoristične serije “Kriza” koja se prikazivala na RTL televiziji u Hrvatskoj.

Feđa je napisao i scenarij za film “Halimin put” koji je u okviru obilježavanja godišnjice masakra u Srebrenici 2017. godine prikazan u pet britanskih filmova. Film je pisao i promišljao kao neku vrst grčke tragedije koja je skup tragičnih karaktera. Važno mu je da priča ne bude crno-bijela i o tome uvijek vodi računa.

Scenarij za ovaj film je pisao sedam godina, a prva verzija koju je napravio se događala u Hercegovini, jer je uvijek lakše pisati o prostoru koji ti je blizak. Međutim, u istočnoj Hercegovini nije bilo masovnih ubojstava i ne postoje masovne grobnice pa kaže da je priču morao prebaciti u Krajinu, kako bi bila utemeljena.

Najveća postignuća

Iza Feđe je nekoliko uspješnih projekata, ali njegov najpoznatiji autorski uradak je serijal “Lud, zbunjen, normalan”, koji je u jako kratkom vremenu postao regionalno popularan.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*