Emir Hadžihafizbegović

Emir Hadžihafizbegović je bosanskohercegovački kazališni, televizijski i filmski glumac, a posjeduje i hrvatsko državljanstvo. Ostvario je veliki broj kazališnih i televizijskih uloga koje su mu donijele ogromnu popularnost. Sudjelovao je u brojnim projektima, a za svoj je rad dobio brojne nagrade i priznanja.

Obrazovanje

Studij na Akademiji scenskih umjetnosti završio je u Sarajevu, no to nije bilo njegovo prvo opredjeljenje. Prvo je upisao studij književnosti s kojeg je izbačen zbog sukoba s profesorom.

Nakon toga je planirao upisati studij novinarstva. Ipak, ljubav prema književnosti približila ga je Akademiji scenskih umjetnosti, jer je za primjeni ispit trebalo znati jednu pjesmu i dva prozna teksta. On je znao i više od toga, tako da se prijavio i među 250 prijavljenih, kao jedan od boljih, ušao u svijet glume.

Diplomirao je 1986. godine uz mentorstvo Emira Kusturice.

Privatni život

Rođen je 20.8.1961. godine u Tuzli, gdje je i odrastao. Njegova obitelj je porijeklom iz Srebrenice, a u prijestolnicu Bosne i Hercegovine Emir je došao sa svojih 20-ak godina.

Živi na relaciji Sarajevo – Tuzla zajedno sa suprugom Aidom, sinom Edinom i kćerkom Amrom. Sin Edin završio je Fakultet međunarodnih odnosa i diplomacije, a kćerka Amra je studentica Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, na odsjeku za produkciju.

Emir Hadžihafizbegović je 2014. godine sudjelovao u prometnoj nesreći u Hrvatskoj, u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. Bio je jako pogođen zbog nesreće i u svojim je izjavama često izražavao žaljenje zbog toga što se dogodilo.

Emir Hadžihafizbegović imao je priliku družiti se s poznatim holivudskim zvijezdama poput Roberta De Nira, Angeline Jolie, Brada Pitta, Gerarda Depardieua, Kevina Spaceyja, Morgana Freemanom, Jeremyjem Ironsom i drugima.

Posao

Nakon što je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Emir Hadžihafizbegović je tri godine bio zaposlen u Narodnom kazalištu u Tuzli. Rat je proveo u Bosni i Hercegovini, a pred kraj rata, pridružio se ansamblu Narodnog kazališta u Sarajevu.

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli prvo je bio zaposlen kao viši asistent, zatim je postao docent i na kraju profesor na odsjeku za glumu.

Pored toga, obavljao je dužnost savjetnika za kulturu bivšeg federalnog ministra Ahmeta Hadžipašića, nalazio se i na funkciji ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo u razdoblju od 2007. do 2011. godine. Bio je član stranke demokratske akcije (SDA).

Kad su u pitanju njegove filmske uloge, neke od najzapaženijih svakako su one u filmovima „Otac na službenom putu“, „Remake“ , „Grbavica“, „Teško je biti fin“, „Snijeg“, „Turneja“, „Crnci“, „Karaula“, „Lopovi prve klase“, „Kod amidže Idriza“, „Stanje šoka“, „Led“ itd.

Emir Hadžihafizbegović je također glumio u poznatoj „Audiciji“, ali i velikom broju televizijskih serija. Neke od njih su „Viza za budućnost“, „Crna hronika“, „Bitange i princeze“, „Tata i zetovi“, „Luda kuća“, „Lud, zbunjen, normalan“, „Dva smo svijeta različita“ te „Konak kod Hilmije“. U ovom posljednjem koji su režirali Feđa Isović i Elmir Jukić, imao je glavnu ulogu.

Vrijedna spomena je i njegova uloga u filmu „Žaba“ gdje također tumači glavnu ulogu i za nju je nagrađen.

Najveća postignuća

Emir Hadžihafizbegović je za svoj rad dobio niz nagrada, a neke od njih su Zlatna Palma u Cannesu za film „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice, nagrada u Berlinu za film „Remake“ Dine Mustafića, nagrada Srebreni leopard za film „Gori Vatra“ Pjera Žalice .

Nagrađen je i za uloge u filmovima „Ljeto u zlatnoj dolini“ Srđana Vuletića te „Grbavica“ (Zlatni medvjed u Berlinu) Jasmile Žbanić.

Dodijeljena mu je i nagrada „Andrej Tarkovski“ za ulogu u filmu „Armin“, na poznatom festivalu Zerkalo.

Emir Hadžihafizbegović je nagrađen i srpskom nagradom „Zoran Radmilović“ za ulogu u predstavi „Žaba“. Ta nagrada je izazvala burnu reakciju, iako njegove kolege glumci u Srbiji nisu imali ništa protiv nje, jer su bili svjesni njegovog talenta.

Godine 2018. nagrađen je Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva.

Dobitnik je nagrade XV. Međunarodnog festivala muslimanskog filma u Kazanju za najbolju mušku ulogu u filmu „Žaba“, 2015. godine. U okviru tog festivala prikazano je 55 filmova, što svakako ukazuje da je ovaj glumac na izvrstan način uspio predočiti gledateljima svoju ulogu.

Komentiraj

*