Emir Hadžihafizbegović

Emir Hadžihafizbegović je bosanskohercegovački kazališni, televizijski i filmski glumac, a posjeduje i hrvatsko državljanstvo. Ostvario je veliki broj kazališnih i televizijskih uloga koje su mu donijele ogromnu popularnost. Sudjelovao je u brojnim projektima, a za svoj je rad dobio brojne nagrade i priznanja.

Obrazovanje

Studij na Akademiji scenskih umjetnosti završio je u Sarajevu, no to nije bilo njegovo prvo opredjeljenje. Prvo je upisao studij književnosti s kojeg je izbačen zbog sukoba s profesorom.

Nakon toga je planirao upisati studij novinarstva. Ipak, ljubav prema književnosti približila ga je Akademiji scenskih umjetnosti, jer je za primjeni ispit trebalo znati jednu pjesmu i dva prozna teksta. On je znao i više od toga, tako da se prijavio i među 250 prijavljenih, kao jedan od boljih, ušao u svijet glume.

Diplomirao je 1986. godine uz mentorstvo Emira Kusturice.

Privatni život

Rođen je 20.8.1961. godine u Tuzli, gdje je i odrastao. Njegova obitelj je porijeklom iz Srebrenice, a u prijestolnicu Bosne i Hercegovine Emir je došao sa svojih 20-ak godina.

Živi na relaciji Sarajevo – Tuzla zajedno sa suprugom Aidom, sinom Edinom i kćerkom Amrom. Sin Edin završio je Fakultet međunarodnih odnosa i diplomacije, a kćerka Amra je studentica Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, na odsjeku za produkciju.

Emir Hadžihafizbegović je 2014. godine sudjelovao u prometnoj nesreći u Hrvatskoj, u kojoj je jedna osoba smrtno stradala. Bio je jako pogođen zbog nesreće i u svojim je izjavama često izražavao žaljenje zbog toga što se dogodilo.

Emir Hadžihafizbegović imao je priliku družiti se s poznatim holivudskim zvijezdama poput Roberta De Nira, Angeline Jolie, Brada Pitta, Gerarda Depardieua, Kevina Spaceyja, Morgana Freemanom, Jeremyjem Ironsom i drugima.

Posao

Nakon što je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Emir Hadžihafizbegović je tri godine bio zaposlen u Narodnom kazalištu u Tuzli. Rat je proveo u Bosni i Hercegovini, a pred kraj rata, pridružio se ansamblu Narodnog kazališta u Sarajevu.

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli prvo je bio zaposlen kao viši asistent, zatim je postao docent i na kraju profesor na odsjeku za glumu.

Pored toga, obavljao je dužnost savjetnika za kulturu bivšeg federalnog ministra Ahmeta Hadžipašića, nalazio se i na funkciji ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo u razdoblju od 2007. do 2011. godine. Bio je član stranke demokratske akcije (SDA).

Kad su u pitanju njegove filmske uloge, neke od najzapaženijih svakako su one u filmovima “Otac na službenom putu”, “Remake” ,” Grbavica”, “Teško je biti fin”, “Snijeg”, “Turneja”, “Crnci”, “Karaula”, “Lopovi prve klase”, “Kod amidže Idriza”, “Stanje šoka”, “Led” itd.

Emir Hadžihafizbegović je također glumio u poznatoj “Audiciji”, ali i velikom broju televizijskih serija. Neke od njih su “Viza za budućnost”, “Crna hronika”, “Bitange i princeze”, “Tata i zetovi”, “Luda kuća”, “Lud, zbunjen, normalan”, “Dva smo svijeta različita” te “Konak kod Hilmije”. U ovom posljednjem koji su režirali Feđa Isović i Elmir Jukić, imao je glavnu ulogu.

Vrijedna spomena je i njegova uloga u filmu “Žaba” gdje također tumači glavnu ulogu i za nju je nagrađen.

Najveća postignuća

Emir Hadžihafizbegović je za svoj rad dobio niz nagrada, a neke od njih su Zlatna Palma u Cannesu za film “Otac na službenom putu” Emira Kusturice, nagrada u Berlinu za film “Remake” Dine Mustafića, nagrada Srebreni leopard za film “Gori Vatra” Pjera Žalice .

Nagrađen je i za uloge u filmovima “Ljeto u zlatnoj dolini” Srđana Vuletića te “Grbavica” (Zlatni medvjed u Berlinu) Jasmile Žbanić.

Dodijeljena mu je i nagrada “Andrej Tarkovski” za ulogu u filmu “Armin”, na poznatom festivalu Zerkalo.

Emir Hadžihafizbegović je nagrađen i srpskom nagradom “Zoran Radmilović” za ulogu u predstavi “Žaba”. Ta nagrada je izazvala burnu reakciju, iako njegove kolege glumci u Srbiji nisu imali ništa protiv nje, jer su bili svjesni njegovog talenta.

Godine 2018. nagrađen je Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva.

Dobitnik je nagrade XV. Međunarodnog festivala muslimanskog filma u Kazanju za najbolju mušku ulogu u filmu “Žaba” 2015. godine. U okviru tog festivala prikazano je 55 filmova, što svakako ukazuje da je ovaj glumac na izvrstan način uspio predočiti gledateljima svoju ulogu.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*