Marko Panić

Marko Panić je profesionalni bosanskohercegovački rukometaš i član reprezentacije Bosne i Hercegovine. Igra na poziciji desnog beka, a svoju je rukometnu karijeru započeo u RK Borac iz Banja Luke. Kasnije je igrao za klubove Chambéry i KS Azoty-Pulawy, a od 2019. godine je član bjeloruskog HC Meshkov Brest. Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine debitirao je od 2010. godine.

Privatni život

Marko je rođen 10.3.1991. godine u Jajcu, ali se zbog školovanja preselio u Banja Luku. Njegov otac se amaterski bavio sportom i uvijek se trudio pokazati Marku što više toga i podučiti ga.

Iako je Marko u Banja Luku došao prvenstveno zbog školovanja, otac ga je upisao u školu rukometa banjalučkog Borca. Često ističe kako je upravo otac najzaslužniji za to što se bavi rukometom te kako mu je on uvijek bio velika podrška i motivacija za napredovanje.

Posao

Marko Panić se rukometom počeo baviti još kao dječak u omladinskom pogonu rukometnog kluba u svom rodnom Jajcu. Njegov talent su veoma brzo prepoznali čelnici iz RK Borac Banja Luka.

Borac je klub u kojem se Panić afirmirao – sa samo 16 godina je debitirao u prvom timu RK Borac. U redovima ovog banjalučkog kluba proveo je ukupno osam godina, kako u omladinskim kategorijama, tako i u prvom timu.

Nakon sjajnih partija koje je pružio u dresu Borca, u ljeto 2012. godine odlazi u francuski Chambéry, koji je u to vrijeme bio državni viceprvak. U Chambéryju su bili prezadovoljni Panićevim igrama – isticali su kako ga krasi sjajna obrambena igra te da je on jedan od rijetkih igrača koji može pucati i lijevom i desnom rukom.

Prvi mjeseci u Chambéryju za Marka Panića su bili odlični, dobro je prihvaćen od čelnika kluba i suigrača. U tom su mu razdoblju puno pomogli članovi reprezentacije Bosne i Hercegovine Nebojša Grahovac i Edin Bašić te Hrvat Damir Bičanić.

2017. godine napušta francuski Chambéry i odlazi u Poljsku, u klub Azoty-Pulawy. U ovom poljskom klubu ostaje do 2019. godine, a onda se pridružio ekipi bjeloruskog kluba Meshkov – kluba koji je godinama sudionik Lige prvaka.

Panić je svoj prvi nastup za seniorsku reprezentaciju BiH zabilježio s devetnaest godina. Prije toga je s kadetskom reprezentacijom 2008. godine izborio nastup na Europskom prvenstvu u Češkoj. Bosanskohercegovački kadeti su na tom natjecanju osvojili jedanaesto mjesto, ali za Marka ono nije ostalo u najboljem sjećanju jer je tada pretrpio tešku ozljedu zbog koje se duže vrijeme morao izbivati s terena.

Povijesni nastup bosanskohercegovačke reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2015. godine morao je propustiti zbog ozljede zgloba.

Reprezentacija BiH se 2019. godine po prvi put u povijesti plasirala na Europsko prvenstvo, a Panić se uz Mirsada Terzića, Benjamina Burića, Ivana Karačića, Ibrahima Haseljića, Vladimira Vranješa, Alena Ovčinu, Nikolu Prcu, Senjamina Burića, Dejana Malinovića i ostalih našao na popisu Bilala Šumana za nastup na ovom europskom natjecanju.

Najveća postignuća

Marko Panić se s kadetskom rukometnom reprezentacijom BiH 2008. godine plasirao na Europsko prvenstvo.
2018. godine je proglašen najboljim strijelcem kluba Azoty-Pulawy.

2019. godine je sa seniorskom reprezentacijom BiH izborio plasman na Europsko rukometno prvenstvo 2020.

Autor: I.Ć.

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*