Dragan Marinković Maca

Dragan Marinković, poznatiji pod nadimkom Maca, bosanskohercegovački je glumac, redatelj i televizijski voditelj. Publici je poznat prvenstveno po emisijama koje je vodio, no glumio je i u brojnim serijama, filmovima i kazališnim predstavama. Iza njega je preko 60 premijera. Sudjelovao je i u reality programima: prvoj sezoni VIP Velikog Brata, Velikom Bratu All Stars te Farmi na kojoj je osvojio drugo mjesto.

Obrazovanje

Dragan Marinković Maca pohađao je srednju medicinsku školu. Po završetku je upisao Višu medicinsku školu i neko vrijeme radio kao fizioterapeut. U međuvremenu se prijavio na audiciju za Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu na kojoj je primljen te je na koncu diplomirao kao najbolji glumac u klasi.

Privatan život

Maca je rođen 17.3.1968. godine u Sarajevu. Rano je ostao bez oca, zbog čega je već s trinaest godina počeo raditi. Smatra kako je to način da se opstane, stvore radne navike i nauči cijeniti novac. Iza sebe ima dva braka iz kojih ima dva sina. Prvog sina, Lava, dobio je 2003. godine sa stilisticom i šminkericom Amrom Redžić. Drugog sina, Fjodora Simeona, dobio je s novosađankom Tijanom Golubović, s kojom se vjenčao 25.7.2010. godine, samo dva mjeseca prije nego im se rodio sin. Iako je nakon razvoda od Tijane rekao kako se nikada više neće ženiti, Maca se 2016. godine oženio frizerkom Jovanom Milić.

Za sebe kaže da je rusofil, posebno na području književnosti, zbog čega mu sinovi i nose imena najvećih ruskih pisaca. Smatra da je autentična osoba te nastoji tako odgajati i djecu za koju kaže da su centar i smisao svega. Na život gleda kao na ozbiljnu zabavu, a životni moto mu je citat iz Shakespeareovog Hamleta – “Biti spreman, to je sve”.

Posao

Nedugo nakon diplomiranja, Marinković je angažiran u Kamernom teatru 55 u Sarajevu, gdje je bio stalni član ansambla dok nije prešao u Beograd 1997. godine. Igrao je u Ateljeu 212 kojeg je nakon tri godine napustio radi stresa kojeg stalni kazališni angažman nosi sa sobom, kao i zbog nezadovoljenih financijskih zahtjeva. Na početku glumačke karijere je, osim u kazalištu, dobivao i male uloge u internacionalnim filmskim projektima od kojih su značajniji “Welcome to Sarajevo” i “Behind Enemy Lines”.

2001. godine našao se u ulozi voditelja i urednika interaktivnog kviza “Petica” na TV OBN, gdje je radio osam mjeseci dok mu nije ponuđen angažman na TV PINK. Vodio je kviz “Ruski rulet”, a potom, zajedno sa Zoranom Radojkovićem, “Pile i Maca show”. 2005. godine dobio je vlastitu emisiju na TV OBN – “One Man Show Niko kao ja” koja je zbog provokativnog sadržaja iste izazvala burne reakcije i brojne pritužbe. Naime, emisija je bila ispunjena eksplicitnim scenama i vulgarnošću, a na koncu je čak odvela Macu pred sud.

U epizodi emitiranoj u siječnju 2006. godine, Maca je nudio prolaznicima 20 KM da žene u prolazu uhvate za stražnjicu. Jedna od žena, Amela Dervišević, tužila je TV OBN i Marinkovića radi seksualnog uznemiravanja, narušenog ugleda te smanjenog samopouzdanja i samopoštovanja. TV OBN kažnjena je sa 20 000 KM, dok je Marinković osuđen na uslovnu kaznu zatvora od šest mjeseci.

2007. godine sudjelovao je u reality showu “Veliki Brat VIP”, što mu je donijelo slavu van Bosne i Hercegovine te je uskoro počeo dobivati poslovne ponude iz Srbije. 2008. godine bio je jedan od voditelja reality showa “Operacija Trijumf”, a vodio je i emisiju “Najgori od sve dece”. Bio je i član žirija emisije “Audicija”.

Filmska karijera Dragana Marinkovića ispunjena je i stranim filmskim projektima. Naime, snimio je nekoliko filmova u Italiji i Francuskoj gdje je surađivao sa priznatim glumcima tih zemalja. Domaćoj publici poznat je po ulogama u filmovima “Strijelac”, “Nepitani”, “Kod amidže Idriza”, “Ostavljeni”, “Neprijatelj” i drugima.

Glumio je i u brojnim domaćim serijama s drugim poznatim glumačkim imenima kao što su Mustafa Nadarević, Jasna Žalica, Emina Minka Muftić, Mirvad Kurić, Nada Đurevska, Admir Glamočak, Enis Bešlagić, Emir Hadžihafizbegović i drugi. Neke od najpoznatijih serija u kojima se Maca pojavio su: “Viza za budućnost”, “Lud, zbunjen, normalan”, “Kriza srednjih godina” i “Ubice mog oca”.

2012. godine predložen je za mjesto direktora Pozorišta mladih u Novom Sadu, što je na tamošnjoj kulturnoj sceni izazvalo burne reakcije zbog brojnih kontroverzi i skandala koji ga prate. Prijedlog za imenovanje je povučen na Marinkovićevu inicijativu, a kao razlog tomu naveo je kampanju koja se u medijima vodila protiv njega i njegove obitelji.

Unatoč njegovoj svestranosti, publika na njega gleda prvenstveno kao na showmana. Zbog svog osebujnog karaktera često je na meti novinara, ali i pojedinih kolega koji ga osporavaju kao glumca. Za sebe kaže da nikad nije bio miljenik novinara, ali i da ne mari za to. Smatra kako ga kolege ne doživljavaju kao umjetnika zbog sudjelovanja u popularnim TV formatima. Za sebe kaže kako je Dragan Marinković glumac, a Maca brend za showbusiness.

Najveća postignuća

Dragan Marinković je, premda često osporavan, uspješan glumac, a potom i televizijska ličnost. Dobitnik je nagrade Kamernog teatra 55 za najbolje glumačko ostvarenje u sezoni 1999/2000, a njegove predstave su postale hitovi koji pune kazališta diljem regije.

                                                                                                                                                                                            Autor: D.V.

 

Ako ste u tekstu pronašli grešku ili želite nešto dodati, javite nam to u komentaru ispod biografije. Ako želite da objavimo biografiju koje još nema na stranici, pošaljite nam e-mail na adresu [email protected].

Komentiraj

*